Wykonanie
Pierogi leniwe z
masłem i
cukrem to szybkie, syte i bardzo smaczne danie obiadowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci . Polecam wszystkim ceniącym sobie czas , ponieważ ich przygotowanie trwa około 15 minut.
składniki na 3 porcje50 dag
twarogu półtłustego2
jajka1 - 1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
masła2 łyżki
cukruprzepisDo miski przekładamy
ser biały a następnie rozgniatamy go widelcem. Do
sera wbijamy
jajka , dodajemy połowę szklanki
mąki i całość mieszamy .Następnie ciasto wyrabiamy dłonią , dodajemy drugą połowę szklanki
mąki a gdy ciasto będzie zbyt wilgotne można dosypać jej trochę więcej .Ciasto dzielimy na dwie części z których formujemy wałki o średnicy około 3cm , lekko je spłaszczamy i kroimy w ukośne kluski.Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię , wyjmujemy łyżką cedzakową ,odsączamy z nadmiaru
wody.Kluski podajemy polane roztopionym
masłem i posypane
cukrem.