Wykonanie
Składniki:0.5 kg
twarogu2
jajkaszklanka
mąki pszennej2 łyżki
masłaSposób przyrządzenia:
Twaróg ucieramy z łyżką
masła i
żółtkami oraz dodajemy
mąkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Jeśli nie mamy czasu na ubijanie
białka możemy wbić całe
jajka a leniwe będą smakować tak samo. Wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze kawałki, toczymy z nich wałeczki, delikatnie spłaszczamy i wycinamy romby (dokładnie tak jak kopytka). Gotowe kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku i od momentu wypłynięcia gotujemy około 3 minut.Doskonale smakują z
bułką tartą,
cukrem bądź
cynamonem.Danie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Moja córeczka je uwielbia. Są szybkie w wykonaniu.Wskazówki:Ilość składników dla 2-3 osób.Kiedy zrobimy większą ilość leniwych możemy je zamrozić. Musimy jednak pamiętać, by zamrażać je pojedynczo i surowe, gdy się zamrożą włożyć do
torebki i mamy gotowe danie na następny raz. Wrzucamy je
potem na wrzątek i obiad gotowy.