Wykonanie
Coś pysznego dla miłośników
czekolady:) Przepis Davida Lebovitza znaleziony na Moich Wypiekach .Składniki:115 g
masła170 g
gorzkiej czekolady25 g
kakao3 duże
jajka200 g drobnego
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii140 g
mąki pszennej1 puszka dulce de leche (około 380 g) - skondensowane
mleko słodzone gotowane w puszce 2 godziny (użyłam gotowego)opcjonalnie 100 g posiekanych podpieczonych
orzechów włoskich lub pekan(pominęłam)W garnuszku na małym ogniu roztopić
masło. Dodać połamaną
czekoladę, mieszać do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać
kakao, wymieszać, aby nie było grudek.Masę
czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać
jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na wysokich obrotach. Dodać
cukier,
wanilię,
mąkę, zmiksować. Na końcu wmieszać
orzechy.Formę o wymiarach 17 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę masy, na nią w równych odstępach wyłożyć 1/3 dulce de leche. Końcem widelca zrobić zygzaki, by nie było grubych warstw masy karmelowej. Następnie wyłożyć resztę masy brownies. Na to wyłożyć resztę dulce de leche i znów zrobić zygzaki.Piec przez 35 - 45 minut w temperaturze 175ºC. Wystudzić, pokroić na kwadraty.