Wykonanie
Oj cudne,rumiane wyszły mi te
rogale.Puszyste,maślane, delikatne ale też delikatnie chrupiąca skórka to jest to!!Śniadanie wymarzone
rogal z
masłem i
dżemem a może miodzikiem prosto od naszego Pana pszczelarza.Przepis na około 9 średniej wielkości
rogalipół kilograma
mąki,2
jajka +1
jajko do posmarowania
rogali,3 łyżki
cukru,1 łyżeczka
soli,3 łyżki oleju+2 łyżki do smarowania
rogali,1 szklanka ciepłego
mleka,20 g świeżych
drożdży,50g
masła,posypka:
mak,
sezam,
słonecznik,
czarnuszka dowolnie.Robimy zaczyn:Do połowy ciepłego
mleka dodaję
drożdże, łyżkę
cukru,łyżkę
mąki i mieszam ruzgą.Odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.W międzyczasie do miski wkładam pozostałe składniki i czekam aż zaczyn podrośnie.Wyrośnięte
drożdże wlewamy do
mąki i pozostałych składników. Wyrabiam,jeśli zajdzie potrzeba dosypuję jeszcze trochę
mąki tak aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk.Kule wyrobionego ciasta wkładam do miski,przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 , 5 h.Gdy ciasto wyrośnie dziele na dwie części.Formuje z ciasta kulę i rozwałkowuję ja na okrąg. Dziele na 6 trójkątów.zwijam każdy od szerszej strony tu węższej.Zwijam
rogale.
Jajko plus 2 łyżki
oleju roztrzepuje i smaruje dokładnie
rogale po czym sypie dowolnie posypką.
Rogale po ułożeniu na papier do pieczenia odstawiam na kolejne 10 minut aby wyrosły.Po tym czasie pieke 10-15 minut w 200 stopniach.