Wykonanie
Chyba nie ma nic lepszego o poranku jak zapach cieplutkiego,domowego
pieczywa...Może i Wy się skusicie?Składniki:30 g
drożdży,świeżych1 szklanka ciepłego
mleka500 g
mąki2
żółtka3 łyżki
cukru2
jajkaszczypta
soli50 g
masła,roztopionego
mak,
sezam,
czarnuszka do posypania
Drożdże wkrusz do
mleka,dodaj 1 łyżkę
cukru i połowę
mąki.Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jedno
jajko u trzyj z pozostałym
cukrem.Gotowy rozczyn wymieszaj z masą jajeczną,
masłem i pozostałą
mąką.Zagnieć gładkie ciasto.Przykryj je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte już ciasto zagnieć,podziel na 6 części. Z każdej części uformuj wałeczek,łącz je po 3 i zapleć jak warkocz. Gotowe ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki będą gotowe posmaruj je roztrzepanym
jajkiem i posyp np
makiem.Piecz w 200 C przez ok 25 minut.
Z przepisu wychodzą dwie średnie lub jedna większa bułeczka.