Wykonanie
Paszteciki domowej roboty - z ciasta na drożdżach i z domowym pasztetem.Przepis na pasztet również na moim blogu :)
Ciasto:1kg
mąki0,5l
mleka0,5 kostki
masła1 kostka
drożdży - 100g3 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli2 całe
jajka + 3
żółtkaFarsz:ok 1 , 5 kg pasztetu*Do posypania:
mak lubkawałek
sera żółtego lub
sezamWykonanie:
Mleko lekko podgrzewam i rozpuszczam w nim
drożdże z
cukrem. Mieszam solidnie i odstawiam na kilka minut. W tym czasie do miski wsypuję
mąkę.
Masło rozpuszczam i studzę a następnie dodaję do
mąki. Dodaję również
jajka i
żółtka oraz
drożdże z
mlekiem. Całość mieszam/ wyrabiam ręką na puszyste ciasto. Na blat sypię odrobinę
mąki i rozwałkowuję ciasto na w miarę cienki placek. Na brzegu kładę porcję pasztetu*- mały rulonik.(przepis na pasztet można również znaleźć na moim profilu ale można użyć dowolny rodzaj pasztetu / farszu) Następnie delikatnie zawijam i odcinam resztę ciasta nożykiem. Ostrożnie odrywam rulonik od reszty, lekko przygniatam i uklepuję równy wałek. Całość przenoszę na blachę i przecinam pod skosem na równe porcje. Paszteciki podczas pieczenia i tak się lekko zrosną ale dzięki nacięciu będzie łatwo i szybko się je odrywało:) wierzch pasztecika smaruję lekko
żółtkiem i posypuję startym
żółtym serem, lub
makiem lub
sezam - wg upodobania. Ja zrobiłam z każdego rodzaju po trochu. Piekę około 15-20 minut w temp 180C - aż paszteciki urosną i zarumienią się .