ßßß
Ciasto:1kg mąki0,5l mleka0,5 kostki masła1 kostka drożdży - 100g3 łyżki cukru1 łyżeczka soli2 całe jajka + 3 żółtkaFarsz:ok 1 , 5 kg pasztetu*Do posypania:mak lubkawałek sera żółtego lubsezam
Wykonanie:Mleko lekko podgrzewam i rozpuszczam w nim drożdże z cukrem. Mieszam solidnie i odstawiam na kilka minut. W tym czasie do miski wsypuję mąkę. Masło rozpuszczam i studzę a następnie dodaję do mąki. Dodaję również jajka i żółtka oraz drożdże z mlekiem. Całość mieszam/ wyrabiam ręką na puszyste ciasto. Na blat sypię odrobinę mąki i rozwałkowuję ciasto na w miarę cienki placek. Na brzegu kładę porcję pasztetu*- mały rulonik.(przepis na pasztet można również znaleźć na moim profilu ale można użyć dowolny rodzaj pasztetu / farszu) Następnie delikatnie zawijam i odcinam resztę ciasta nożykiem. Ostrożnie odrywam rulonik od reszty, lekko przygniatam i uklepuję równy wałek. Całość przenoszę na blachę i przecinam pod skosem na równe porcje. Paszteciki podczas pieczenia i tak się lekko zrosną ale dzięki nacięciu będzie łatwo i szybko się je odrywało:) wierzch pasztecika smaruję lekko żółtkiem i posypuję startym żółtym serem, lub makiem lub sezam - wg upodobania. Ja zrobiłam z każdego rodzaju po trochu. Piekę około 15-20 minut w temp 180C - aż paszteciki urosną i zarumienią się .
