ßßß
Składniki na 10 bułeczek:1 szklanka ciepłego mleka3 szklanki mąki1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżka stołowa cukru40 g świeżych drożdży100 g masłaDodatkowo:sezam do posypania1 żółtko1 łyżka mlekaSposób przygotowania:Przygotować rozczyn: w naczyniu wymieszać ze sobą ½ szklanki ciepłego, lecz nie gorącego mleka,1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na około 15 minut.Rozczyn połączyć z resztą mleka i cukru, dodać jajko, sól oraz roztopione masło i mąkę, po czym zagnieść ciasto. Masę można początkowo mieszać za pomocą łyżki dodając stopniowo mąkę. Ciasto należy wyrabiać około 15 minut aż będzie ono elastyczne.Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut aż jego objętość wzrośnie dwukrotnie.Ciasto podzielić na mniejsze fragmenty każdy o masie około 70 g i formułować z nich okrągłe bułeczki. Układać w wysmarowanej masłem i posypanej mąką formie jedna obok drugiej w dość dużych odstępach od siebie. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.Przed wstawieniem do piekarnika wyrośnięte bułeczki nasmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.Piec w temperaturze 180 °C około 20 minut.