Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Jedno z moich dziecięcych wspomnień, chyba każdy pamięta takie babcine kluski, mimo iż nie jestem weganką, ani nawet wegetarianką, jednak nie zawsze mam ochotę dodawać do wszystkiego
jajka. Czasem przeraża mnie ogrom produktów do których są dodawane, więc często jem takie oto lane kluseczki na
mleku, dziś na
mleku roślinnym. Pychotkaprzepis jest prosty, a miłośnikom
jajek podaję zamienniki
Składniki na 2 porcje:3 szklanki
mleka roślinnego ( lub krowiego)3 kopiaste łyżki mielonego siemienia*1/4 szklanki
wody*1/4 szklanki
mleka3 kopiaste łyżki
mąki pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
cynamonuewentualnie
cukier do smaku* zamiennik
jaja ( nieweganie mogą dać
jajo : )3 szklanki
mleka gotujemy, jeśli chcemy dodajemy
cukier, teraz bo ładnie nam się rozpuści.
Siemię lniane zalewamy ciepłą
wodą, w czasie gdy
mleko się zagotuje ono zdąży stworzyć kleisty roztwór o konsystencji
jajka.Do siemienia dodać
mąkę i
mleko (1/4 szklanki ) i dokładnie wymieszać, ciasto powinno
mieć konsystencję
śmietany 18%, gęste zatrzymujące łyżkę, ale nie utrzymujące jej ciężaru.Ciasto wlewamy z łyżki na gotujące się
mleko, z niskiej odległości, wtedy otrzymujemy drobne kluseczki lub nakładamy bezpośrednio z łyżki w
mleku wtedy są większe.Gotujemy 5 minut, posypujemy
cynamonem i jemy cieplutkie.Smacznego!
Powiązane notki:Nocna owsianka na drugie śniadanie!
Czosnkowy twarożek z
ziołami i
czarnuszką czyli zdrowy początek dniaNocna owsianka Czekoladowa z
sezamem,
słonecznikiem i
jabłkiemPancakes z
bananem i
daktylami