Wykonanie
Wszyscy wiedzą, że jesteśmy
jajowi, ale przecież zwykła jajecznica też może się znudzić. Dlatego staram się ją urozmaicać przez dodawanie różnych składników dzięki
czemu nigdy nie jest taka sama.
Pomidory to jeden z klasycznych dodatków do
jajek - fajnie razem smakują.

składniki:6
jajek2 plasterki wędzonego podgardla15 sztuk
pomidorków koktajlowych1
cebula białado smaku:
sól ziołowa,
pieprz czarny mielonydo smaku:
przyprawa 'suszone
pomidory z
czosnkiem i ziołami'sposób przygotowania:
Pomidorki po umyciu i osuszeniu pokroiłam na ósemki.
Cebulę dość drobno posiekałam. Podgardle (jeśli ktoś woli może wziąć
wędzony boczek) pokroiłam w kostkę i smażyłam na rozgrzanej patelni żeby wytopił się tłuszcz - skwarki zdjęłam na talerzyk. Na pozostały na patelni tłuszczyk wrzuciłam
cebulę a gdy ta się zeszkliła dodałam
pomidorki. Posoliłam całość lekko i oprószyłam
przyprawą "
suszone pomidory z
czosnkiem i
bazylią" dodając jej ok. 1 czubatej łyżeczki. Gdy odparował nadmiar
wody z
pomidorów wlałam, wybite wcześniej do miseczki i roztrzepane lekko,
jajka. Smażyłam aż się ścięły doprawiając
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Podałam ze świeżym
chlebem posypując skwarkami.