Wykonanie
Jeszcze się nie zdarzyło żeby dobrze wcelowała z ilością jedzenia przygotowywanego na święta. Pewnie zresztą jak większość z Was. Niestety, przeważnie czegoś zrobię za dużo albo chętniej jemy coś innego a przecież jedzenia nie powinno się wyrzucać więc bardzo staram się tego nie robić. Nadwyżki zwykle zamrażam i są jak znalazł na czarną godzinę. Cześć potraw jednak przerabiam dodając do zupełnie innych dań i czasami powstają bardzo ciekawe rzeczy. Tak jak ta frittata, która bardzo nam smakowała.

czas przygotowania : 30 minutskładniki na 3 - 4 porcje :8
jajek5 łyżek
mleka6 - 8 grubych plastrów
schabu pieczonego
czosnkiem i
majerankiem2 nieduże
pomidory1
cebula2 łyżki
oleju roślinnego4 łyżki posiekanej
natki pietruszkido smaku -
sól,
przyprawa ognista,
pieprz czarny mielonysposób przygotowania :
Jajka wybiłam do miski, lekko dolewając
mleko. Doprawiłam do smaku dość konkretnie. Dosypałam też połowę
natki pietruszki.
Schab pokroiłam w kostkę a obraną
cebulę w cienkie piórka. Oba składniki podsmażyłam na
oleju.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w dużą kostkę, dodałam do
mięsa z
cebulą pod koniec smażenia.

Na podsmażone składniki wylałam masę jajeczną. Smażyłam całość pod przykryciem, na średnim ogniu, przez ok. 10 - 12 minut aż całość się ścięła. Można po wlaniu
jajek patelnię wstawić do gorącego piekarnika i całość zapiec, ale tylko w przypadku użycia patelni ze stalową lub odłączaną rączką.Pod koniec smażenia całość posypałam resztą
natki. Podałam bezpośrednio z patelni dzieląc frittatę na porcje przy pomocy
łopatki.To bardzo proste danie na pożywne śniadanie. Można zmieniać dowolnie składniki jakie zalejemy
jajkami albo całość posypać
serem wedle uznania :)