Wykonanie
Tradycyjny hiszpański omlet przygotowywany jest jedynie z
ziemniaków,
cebuli i
jajek - tanie danie, a do tego bardzo sycące. W naszej wersji będzie trochę bardziej "bogato" w składniki.Niestety moja wersja wyglądem mało przypomina sam omlet - ze względu na to, że nie posiadam piekarnika z górnym grzaniem i nie mam możliwości przypiec tego dania od góry. Obracanie całości na patelni okazało się czynnością niemożliwą do wykonania... więc całość została wymieszana, by przypiec wszystkie składniki.

Składniki:400 g
ziemniaków1 puszka
kukurydzy4 łyżki
oleju1 duża
cebula3-4 ząbki
czosnku6 dużych
jajek4 łyżki suszonej
natki pietruszki200 g chudej
gotowanej szynki w plastrach3 niewielkie
pomidory (lub 6
pomidorków koktajlowych)
sólpieprz czarnyLista zakupów.Zagotować lekko osoloną
wodę w dużym rondlu. Gdy
woda się zagotuje wrzucić
ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, gdy
woda z powrotem zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i pozostawić
ziemniaki na okoły 3 minuty - po tym czasie odcedzić.Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju i na średnim ogniu smażymy pokrojoną w plasterki
cebulę przez około 2 minuty, następnie dodajemy do niej
czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy aż
cebula się zeszkli, następnie dodajemy
kukurydzę (bez sosu) z puszki i wcześniej podgotowane
ziemniaki, aż te zmiękną. Zdejmujemy patelnie z ognia.
Jajka lekko ubijamy z
natką,
solą i
pieprzem w dużej misce. Następnie dodajemy
gotowaną szynkę pokrojoną w drobne kawałki, pokrojone
pomidory (jeśli koktajlowe, to wystarczą ćwiartki) oraz
ziemniaki z dodatkami z patelni. Wszystko dokładnie mieszamy.Ponownie rozgrzewamy 2 łyżki
oleju na patelni i równomiernie rozprowadzamy mieszankę po dnie. Gdy spód omleta się przyrumieni najlepiej wstawić patelnie (z żaroodporną rączką) do piekarnika z górnym grzaniem, do momentu przyrumienienia góry i ścięcia całości, jeśli nie to można spróbować przerzucić omlet na drugą stronę, ale ze względu na ilość składników jest to mocno utrudnione - wtedy pozostaje wymieszanie całości.


