Wykonanie
Witam po świętach. Czy Wy też macie dość ciast,,i ogólnie tego całego świątecznego jedzenia? Ja owszem TAK.Dlatego na dziś polecam Wam proste,a przede wszystkim danie,które każdy z nas pewnie polubi.Przy okazji,zapraszam na mojego fanpaga na FB, w końcu udało mi się go uruchomić.Składniki na klopsiki:2 łyżki
oliwy z oliwekok 900 g mielonej
wołowinygłówka
czosnku,przeciśniętego przez praskę1 roztrzepane
jajkosól,
pieprz2 łyżki
przyprawy kuchni włoskiej,możecie również użyć świeżych
ziół1 większa
cebula,posiekana3 łyżki
oliwy z oliwekSos:3 łyżki
oliwy z oliwek1 główka
czosnku,posiekana lub przeciśnięta przez praskę1
cebula,posiekana1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz do smaku2 puszki
pomidorów krojonychDodatkowo:ugotowany al dente
makaron spaghettistarty,
żółty ser
Na patelni rozgrzej 2 łyżki
oliwy z oliwek,dodaj
cebulę,
czosnek. Przykryj i duś przez chwilkę,po czym odstaw by przestygło.Do
mięsa dodaj podsmażoną
cebulę,
zioła,
sól,
pieprz i
jajko(jeśli,to potrzebne dodaj odrobinę
bułki tartej). Uformuj klopsiki,przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na ok godzinę.W
między czasie możesz przygotować sos.W rondelku rozgrzej
oliwę,dodaj
cebulę i
czosnek i podsmaż.Dodaj
pomidory,
cukier,
pieprz,
sól i wymieszaj. Gotuj przez około 20 minut.Klopiki wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki
oliwy. Smaż klopsiki z obu stron przez ok 10 minut.Klopsiki przełóż do sosu i wymieszaj.