Wykonanie
Jedna z ulubionych bajek naszego dzieciństwa, czyli Zakochany Kundel i historia pełna miłości i zakochania, a w tle restauracja i romantyczna kolacja. Zróbcie spaghetti z klopsikami - to bardzo proste, a można jeść z jednej miski w Walentynki. Więcej przepisów na Walentynki tutaj .

500 g
mięsa mielonego (z
łopatki)
jajko1/3 szklanki
bułki tartejłyżeczka
musztardyłyżeczka zielonej czybrycypół łyżeczki
ziół prowansalskichsól,
pieprzżółty ser starty do posypania
natka pietruszki lub inne
zioło do dekoracji
makaron spaghetti (u mnie kolorowy)sos :2 puszki
pomidorówłyżka koncentratu/przecier
cebula2 ząbki
czosnkułyżeczka
cukrułyżka
ziół prowansalskichsól,
pieprzolej ryżowy do smażenia (od hurtownia
oliwy)Na rozgrzany
olej ryżowy wrzucić posiekaną
cebulą i smażyć aż się zeszkli.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i
zioła, chwilę przesmażyć.Dodać
pomidory, koncentrat i zagotować.Doprawić do smaku
przyprawami i gotować około 5 minut.
Mięso wymieszać z
jajkiem,
bułką tartą,
musztardą i
ziołami.Formować w dłoni niewielkie klopsiki, które usmażyć na złoto na
oleju ryżowym.Klopsiki połączyć z sosem.W
między czasie ugotować
makaron al dente.Podawać
makaron z sosem i klopsikami, posypać
startym serem i
natką pietruszki.

