ßßß
500 g mięsa mielonego (z łopatki)jajko1/3 szklanki bułki tartejłyżeczka musztardyłyżeczka zielonej czybrycypół łyżeczki ziół prowansalskichsól, pieprzżółty ser starty do posypanianatka pietruszki lub inne zioło do dekoracjimakaron spaghetti (u mnie kolorowy)sos :2 puszki pomidorówłyżka koncentratu/przeciercebula2 ząbki czosnkułyżeczka cukrułyżka ziół prowansalskichsól, pieprzolej ryżowy do smażenia (od hurtownia oliwy)Na rozgrzany olej ryżowy wrzucić posiekaną cebulą i smażyć aż się zeszkli.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła, chwilę przesmażyć.Dodać pomidory, koncentrat i zagotować.Doprawić do smaku przyprawami i gotować około 5 minut.Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, musztardą i ziołami.Formować w dłoni niewielkie klopsiki, które usmażyć na złoto na oleju ryżowym.Klopsiki połączyć z sosem.W między czasie ugotować makaron al dente.Podawać makaron z sosem i klopsikami, posypać startym serem i natką pietruszki.
