Wykonanie
Danie to jest idealnym pomysłem na obiad dla dzieci. Malutkie kulki łatwo nakłada się na widelec co jest dosyć istotne gdy mają jeść to dzieci. Poza tym podanie tego dania z frytkami lub przypiekanymi
ziemniakami dodatkowo przekonuje dzieci do zjedzenia obiadu. Polecam.Składniki na około 6 porcji:0.5 kg
mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe lub np indycze)2 małe
cebule4 ząbki
czosnkupuszka
pomidorów krojonychmały
koncentrat pomidorowyjajko4 łyżki
bułki tartejzioła świeże:
natka pietruszki ( garść )
przyprawy:
sól,
pieprz,
bazylia suszona,
oregano,
zioła prowansalskie,
gałka muszkatołowa suszona,150 g
sera żółtego – startegoPrzygotowanie:
Mięso mielone wrzucić do miski, dodać
sól,
pieprz, szczypta
gałki muszkatołowej,
jajko (całe),
bułkę tartą, posiekaną
natkę pietruszki i wszystko razem dokładnie wymieszać. W
między czasie na patelni podsmażyć posiekaną jedną
cebulę i również dodać do
mięsa i jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Na tej samej patelni podsmażyć drugą
cebulę i dodać posiekany
czosnek. Następnie dodajemy
pomidory z puszki, 2 łyżki
koncentratu pomidorowego i wszystko razem zagotować. Na koniec przyprawić wszystko do smaku wedle uznania. Pamiętajcie, że jeśli nie możecie złapać tzw. smaku sosu, szczypta
cukru wam pomoże. Kolejny etap to formułowanie z
mięsa małych kulek, wielkości
orzecha włoskiego.
Potem należy je lekko podsmażyć, do lekkiego zarumienienia z każdej ze stron.Kiedy kulki mamy już przygotowane i sos stygnie, należy przygotować naczynie żaroodporne, lekko polać je
olejem, wylać trochę
sosu pomidorowego, położyć warstwę lulek, ponownie polać sosem i następnie warstwa kulek. Na koniec polewamy wszystko resztą sosu i posypujemy
startym serem żółtym. Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na jakieś 30 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę, żeby
ser się lekko przypiekł. Moim zdaniem danie najlepiej smakuje z frytkami.