Wykonanie
Tym razem coś bardziej konkretnego, trochę jest przy tym roboty, ale efekt powala :) Specyficzny smak i aromat, naprawdę polecam!

Składniki:- 40 dag
mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego, ale drobiowe też będzie pyszne)- 10 dag
twarogu- 2
bakłażany-
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2 duże
pomidory- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego- łyżka
ziół dalmatyńskich- sól/pieprz/cukier do smaku- tarty
żółty ser do posypania- olej/oliwa do smażenia
Bakłażany dokładnie myjemy, osączamy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Aby pozbyć się troszkę goryczy można osolić plastry i zostawić na chwilę po czym opłukać i osuszyć, ręcznikiem papierowym.Na rozgrzanej patelni podsmażamy plastry
bakłażana z obu stron. Na tej samej patelni podsmażamy
mięso. Zdejmujemy.
Cebulkę drobno siekamy razem z
czosnkiem podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone
pomidory (bez skórki). Smażymy je na początku na
ostrym ogniu, aby szybko
wodę puściły, następnie zmniejszamy ogień czekając aż nadmiar
wody odparuje. Wówczas dodajemy
zioła i
koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.Do
mięsa dodajemy pokruszony
twaróg i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę na plastry
bakłażana i zawijamy. Można sobie pomóc wykałaczką ;)Do naczynia żaroodpornego wlewamy
sos pomidorowy, a na nim układamy naszego
bakłażana. Całość posypujemy
serem żółtym, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na około 20 min przy temperaturze 190 st.Pycha!

