ßßß
włoski meksyk .przepis na cztery-pięć porcji .500 gram makaronu spaghettipulpetysos meksykański
PULPETY100 gram mielonej wołowiny100 gram mielonej wieprzowiny50 gram mielonego wędzonego boczku4 łyżki mąki pszennej- do obtoczenia pulpetów1 jajko1 cebulasól ,pieprz do smakuoliwa - do obsmażenia pulpetówDo mięsa dodać startą cebulę , jajko , sól i pieprz i wyrobić jednolita masę . Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i obsmażać z każdej strony na oliwie aż zbrązowieją.
SOS MEKSYKAŃSKI2 puszki krojonych pomidorów200 gram ugotowanej małej czerwonej fasoli - może być z puszki200 gram ugotowanej kukurydzy - może być z puszki4 cebule - pokrojone w kostkę1 główka posiekanego drobno czosnku2 ostre chili - tu w zależności jaką ostrość lubicie2 łyżki koncentratu pomidorowegosól , pieprz i cukier do smaku2 gałązki rozmarynu - może być suszony to wtedy około jednej łyżeczki2 łyżki oliwyCebulę szklimy na oliwie ,następnie dodajemy wcześniej przygotowane pulpety , drobno posiekane chilli oraz czosnek - chwile smażymy oby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki ,następnie dodajemy pomidory i dusimy około 15 minut pod przykryciem , na koniec dodajemy koncentrat , zioła , czosnek , przyprawy i oczywiście fasolę i kukurydzę i dusimy razem około 5 minut . Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Smacznego :)