Wykonanie
włoski meksyk .przepis na cztery-pięć porcji .500 gram
makaronu spaghettipulpety
sos meksykańskiPULPETY100 gram mielonej
wołowiny100 gram mielonej
wieprzowiny50 gram mielonego
wędzonego boczku4 łyżki
mąki pszennej- do obtoczenia pulpetów1
jajko1
cebulasól ,
pieprz do smaku
oliwa - do obsmażenia pulpetówDo
mięsa dodać startą
cebulę ,
jajko ,
sól i
pieprz i wyrobić jednolita masę . Formować małe pulpeciki , obtaczać w
mące i obsmażać z każdej strony na
oliwie aż zbrązowieją.
SOS MEKSYKAŃSKI2 puszki krojonych
pomidorów200 gram ugotowanej małej
czerwonej fasoli - może być z puszki200 gram ugotowanej
kukurydzy - może być z puszki4
cebule - pokrojone w kostkę1 główka posiekanego drobno
czosnku2 ostre
chili - tu w zależności jaką ostrość lubicie2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól ,
pieprz i
cukier do smaku2 gałązki
rozmarynu - może być suszony to wtedy około jednej łyżeczki2 łyżki
oliwyCebulę szklimy na
oliwie ,następnie dodajemy wcześniej przygotowane pulpety , drobno posiekane
chilli oraz
czosnek - chwile smażymy oby
czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki ,następnie dodajemy
pomidory i dusimy około 15 minut pod przykryciem , na koniec dodajemy koncentrat ,
zioła ,
czosnek ,
przyprawy i oczywiście
fasolę i
kukurydzę i dusimy razem około 5 minut . Podajemy z
makaronem ugotowanym al dente.
Smacznego :)