ßßß Cookit - przepis na DIETETYCZNE KULKI RYBNO-OLIWKOWE Z PSTRĄGA. /bezglutenowe.

DIETETYCZNE KULKI RYBNO-OLIWKOWE Z PSTRĄGA. /bezglutenowe.

nazwa

Wykonanie

Ryba - nie wiemy jak może się przejeść! To bardzo wdzięczny temat - można popłynąć z wyobraźnią i (raczej) zepsuć się nie da potrawy w której wodna panna jest fundamentem. Niezależnie od której strony podejdziemy do produktu (jeśli o obróbkę termiczną chodzi, czy o dodatki) powinno wyjść nam coś cudownego w smaku i kojącego dla zdrowia. W zasadzie, wiele jej nie trzeba. Chociażby taki pstrąg czy łosoś - odrobina masła, przyprawy i kawałeczek folii aluminiowej i mamy po chwili pyszne jedzenie. Czasem jednak za pomocą ryby można zwalczyć kuchenną nudę, przełamać obiadową rutynę i wyczarować coś, czego podniebienia nie znają. Bo niby dlaczego mamy rezygnować z wyobraźni? Dlaczego rybka na talerzu nie może być kuleczką powleczoną smakowymi łuskami ? - Odchodząc już od tematu ryby - dlaczego w tak wielu domach na niedzielę robi się tradycyjny rosół? Czemu schabowy zawsze jest taki pospolity? Czemuż to ziemniaków nie doprawia się czymś innym? Przecież tą samą potrawę można ugryźć z innej strony! Dać jej nowe życie, a tym samym sięgnąć po odrobinę "inności". :) No, to teraz możemy spokojnie na ząb wrzucić pstrąga w asyście oliwek. Szybko, smacznie, zdrowo, bezglutenowo, dietetycznie, a INACZEJ! :)
SKŁADNIKI:
- pstrąg łososiowy, filety,
- oliwki czarne, pół słoiczka,
- cebula. 2 czerwone
- jajko, 2 kurze lub 4 przepiórcze,
- szpinak świeży w liściach, garść.
- granulat tapiokowy, 2 łyżki,
- pieprz czarny,
- pieprz Cayenne,
- czarnuszka (2-3 łyżeczki),
- domowa przyprawa typu vegeta,
Ubranko:
* Czarne:
- sezam czarny,
- " Euforia" Ziarenkowo - bezglutenowa mieszanka ziaren,
- " Piekło Niebo" Ziarnkowo - bg mieszanka ziaren,
- " Ziołowo mi" Ziarenkowo - bg mieszanka ziaren,
- serek ze szczypiorkiem
*Pomarańczowe:
- płatki kukurydziane,
- kurkuma,
- pomidory igiełki,
- serek z rzodkiewką,
WYKONANIE:
Umytą, osuszoną, pozbawioną skóry i ości rybę przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą i oliwkami. Dodajemy jajka, granulat i doprawiamy do smaku. Mieszamy. Forujemy małe kulki i gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oleju/oliwy.
Gdy kuleczki ostygną smarujemy je serkiem.
Prażymy mieszanki do "ubrania" kuleczek - proporcje wg uznania.
Kuleczki obtaczamy w mieszankach i gotowe! :)
ZIARENKOWO I WSPANIAŁE MIESZANKI ZIAREN:
- "EUFORIA":
Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne.
Rewelacyjne połączenie chrupiących, zdrowych, strzelających w ustach ziarenek. Na szczególne uznanie zasługują maleńkie kuleczki o wielkiej mocy - konopie! :)
Kupisz je tutaj: KLIK .
- "PIEKŁO-NIEBO":
Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek
Cudo!!! Odrobina pikanterii zmysłowo otulająca kubki smakowe. Chili gra pierwsze skrzypce mimo swojej nielicznej obecności. Cóż - czasem wystarczy szczypta by podkręcić to co trzeba.
Kupisz je tutaj: KLIK .
- "ZIOŁOWO MI":
Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek.
Genialne, bardzo aromatyczne połączenia ziół, które zmieniają potrawę w coś niezwykłego.
Kupisz je tutaj: KLIK .
Kuleczki wychodzą bardzo smaczne. Rybka jest delikatna, oliwki pozostawiają leciutki posmak a panierka dodaje charakteru. Przygotowanie potrawy/przekąski (jak zwał tak zwał i jak ją "wykorzystywał" tak wykorzystywał) zajmuje naprawdę niewiele czasu. Nie wysilamy się zbytnio (ani fizycznie, ani umysłowo, ani czasowo) i nie mamy sterty garów (o jak dobrze!!!).
Tworzymy więc nową odmianę pstrąga. Odmianę dość pożywną, ale nie zapychającą.
- Wystarczy takie gotowe, przystrojone kulki nabić na wykałaczki i mamy "poręczną przekąskę".
Jeśli o "ubranko" chodzi - można popłynąć w temacie. W końcu "Rybka... lubi pływać". :)
- Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2015/02/dietetyczne-kulki-rybno-oliwkowe-z.html