ßßß












Efekt wizualny wspomagała muzyka wydobywająca się ze starego dworca, tuż pod ogrodami, więc wyobrażacie sobie jaka musiała być akustyka? Wstęp do ogrodów był płatny, 10 funtów od osoby, ale nie żałujemy ani grosika, warto było! No to jak , zgłodnieliście? Zapraszam na trzy zupy od serca, którą wybieracie?TRZY ZUPY OD SERCA
ZUPA - KREMOWY SZPINAK Z POMIDORAMI I MAKARONEMSkładniki:4 piersi z kurczaka1/4 selera (korzeń)4 marchewki1 por200 g szpinaku2 puszki pomidorów w zalewie ( krojonych)zielona pietruszka4 duże ząbki czosnku80 g serka Philadelphia2 łyżki mielonej kolendra1 łyżka mielonego kminu rzymskiego ( kumin)1 łyżeczka cukru1 łyżeczka oregano1 łyżeczka kurkumysól/pieprz do smakuPiersi z kurczaka, seler, marchew i por gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy bulion będzie gotowy, wyciągamy warzywa i blendujemy na gładko z dodatkiem dwóch ząbków czosnku, a mięso kroimy w plastry i odstawiamy na bok.Warzywa dodajemy z powrotem do bulionu, dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i gotujemy na małym ogniu.Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem posiekanego czosnku, dodajemy serek philadelphia dusimy przez chwilę i dodajemy do zupy.Jeżeli zupę gotujemy na jeden dzień, to makaron wrzucamy do zupy, będzie smaczniejsza. Jeżeli na dwa, trzy dni to lepiej ugotować oddzielnie. Podajemy z zieloną pietruszką.ZUPA KREM Z BURAKÓW I KORZENNYCH WARZYW
składniki:1 kg buraków1 por1 seler2 ziemniaki2 marchewki4 ząbki czosnkutymianekmajeranekpieprzsólcukierocet balsamicznyzakwas buraczany (dla podkręcenia koloru)oliwaśmietana/jogurtWarzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę, dodajemy czosnek i przyprawy, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy przez jakieś 10 minut. Zalewamy wodą i na małym gazie gotujemy , aż warzywa będą miękkie. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładko. Stawiamy z powrotem na gaz, dodajemy łyżkę, może dwie octu balsamicznego i odrobinę cukru. Jeżeli kolor jest nijaki (zależy od buraków) to dodajemy odrobinę zakwasu buraczanego z butelki. Podajemy z jogurtem lub śmietaną.ZUPA FASOLOWA MEKSYKAŃSKA
Składniki; (4 osoby)udziec z indykapuszka czerwonej fasolipuszka białej fasoli typu "jaś"puszka fasoli mieszanejpuszka pomidorów w zalewie6 ziemniaków3 marchewki2 pory1/2 selera1 pietruszka2 liście laurowe2 ziela angielskie2 łyżki kolendry mielonej1 łyżka oregano1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu)pieprz kajeńskisólocet jabłkowyprzecier pomidorowyzielona pietrucha lub koperekNa indyku gotujemy bulion z dodatkiem warzyw, następnie mięso i warzywa wyciągamy. Powinniśmy mieć około 2l bulionu, do którego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki(obrane) , pomidory z puszki, przyprawy i połowę fasoli. Pozostałą fasolę blendujemy z warzywami i dodajemy do zupy na końcu. Doprawiamy odrobiną octu jabłkowego i podkręcamy kolor przecierem pomidorowym. Zupa smakuje obłędnie z dodatkiem śmietany 18%, ja tym razem pominęłam.