Wykonanie
No to jak tam nastroje po Tłustym Czwartku? Motywacja do odchudzania jest? Nam się udało oprzeć tradycji nie zjedliśmy ani jednego pączka, ale skoro ktoś wygląda jak żywa reklama tych słodkości to nie ma wyjścia, opierać się musi. W zamian postanowiliśmy rozpocząć świętowanie Walentynek trochę wcześniej. Zdrowe zupki od
serca, spacer po "elektryzujących ogrodach" naszego miasta, wprawił nas w bardzo dobre humory.Władze naszego miasto postanowiły upiększyć trochę nasz ogród botaniczny, zamiast sprowadzać egzotyczne roślinki, postanowili zaprosić lokalnych artystów do współpracy. Zapraszam Was na spacer po ogrodzie botanicznym po zmroku, a później wpadajcie na zupkę od
serca i dla
serca.ELECTRIC GARDENS - GLASGOW 2015













Efekt wizualny wspomagała muzyka wydobywająca się ze starego dworca, tuż pod ogrodami, więc wyobrażacie sobie jaka musiała być akustyka? Wstęp do ogrodów był płatny, 10 funtów od osoby, ale nie żałujemy ani grosika, warto było! No to jak , zgłodnieliście? Zapraszam na trzy zupy od
serca, którą wybieracie?TRZY ZUPY OD
SERCA
ZUPA - KREMOWY
SZPINAK Z
POMIDORAMI I
MAKARONEMSkładniki:4
piersi z kurczaka1/4
selera (korzeń)4
marchewki1
por200 g
szpinaku2
puszki pomidorów w zalewie ( krojonych)zielona
pietruszka4 duże ząbki
czosnku80 g
serka Philadelphia2 łyżki mielonej
kolendra1 łyżka mielonego
kminu rzymskiego ( kumin)1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
kurkumysól/pieprz do smaku
Piersi z kurczaka,
seler,
marchew i
por gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy
bulion będzie gotowy, wyciągamy warzywa i blendujemy na gładko z dodatkiem dwóch ząbków
czosnku, a
mięso kroimy w plastry i odstawiamy na bok.Warzywa dodajemy z powrotem do
bulionu, dodajemy
pomidory z puszki,
przyprawy i gotujemy na małym ogniu.
Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem posiekanego
czosnku, dodajemy
serek philadelphia dusimy przez chwilę i dodajemy do zupy.Jeżeli zupę gotujemy na jeden dzień, to
makaron wrzucamy do zupy, będzie smaczniejsza. Jeżeli na dwa, trzy dni to lepiej ugotować oddzielnie. Podajemy z zieloną
pietruszką.ZUPA KREM Z
BURAKÓW I KORZENNYCH WARZYW

składniki:1 kg
buraków1
por1
seler2
ziemniaki2
marchewki4 ząbki
czosnkutymianekmajeranekpieprzsólcukierocet balsamicznyzakwas buraczany (dla podkręcenia koloru)
oliwaśmietana/jogurtWarzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę, dodajemy
czosnek i
przyprawy, podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy przez jakieś 10 minut. Zalewamy
wodą i na małym gazie gotujemy , aż warzywa będą miękkie. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładko. Stawiamy z powrotem na gaz, dodajemy łyżkę, może dwie
octu balsamicznego i odrobinę
cukru. Jeżeli kolor jest nijaki (zależy od
buraków) to dodajemy odrobinę zakwasu buraczanego z butelki. Podajemy z
jogurtem lub
śmietaną.ZUPA FASOLOWA MEKSYKAŃSKA

Składniki; (4 osoby)
udziec z
indykapuszka
czerwonej fasolipuszka
białej fasoli typu "jaś"puszka
fasoli mieszanejpuszka
pomidorów w zalewie6
ziemniaków3
marchewki2
pory1/2
selera1
pietruszka2
liście laurowe2
ziela angielskie2 łyżki
kolendry mielonej1 łyżka
oregano1 łyżka
kminu rzymskiego (kuminu)
pieprz kajeński
sólocet jabłkowyprzecier pomidorowyzielona pietrucha lub
koperekNa
indyku gotujemy
bulion z dodatkiem warzyw, następnie
mięso i warzywa wyciągamy. Powinniśmy
mieć około 2l
bulionu, do którego dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki(obrane) ,
pomidory z puszki,
przyprawy i połowę
fasoli. Pozostałą
fasolę blendujemy z warzywami i dodajemy do zupy na końcu. Doprawiamy odrobiną
octu jabłkowego i podkręcamy kolor
przecierem pomidorowym. Zupa smakuje obłędnie z dodatkiem
śmietany 18%, ja tym razem pominęłam.