Wykonanie

Pozostajemy w temacie
ryżu. Po ostatniej propozycji tortowej (Tort z kremem
ryżowo-
kokosowym i
malinami) dziś przyszedł czas na bardziej codzienne danie, czyli
śniadaniowy waniliowy ryż z
rodzynkami i
jabłkiem. Bardzo ważne w tej potrawie jest użycie prawdziwej
wanilii, a nie
cukru wanilinowego lub
olejku do ciast, które są aromatyzowane chemicznie. Jeśli nie używaliście nigdy wcześniej
laski wanilii – musicie spróbować! Jej aromatu nie da się porównać z niczym innym. Używam
mleka koziego lub krowiego, ale również dobrze można zastosować
kokosowe,
migdałowe lub
sojowe – w wegańskiej wersji dania. Dla mnie to jest właśnie idealne słodkie śniadanie na początek jesiennego dnia!Vanilla rice with raisins and apple – perfect sweet breakfast to start the day!SkładnikiZ
mleko (krowie,
kokosowe,
migdałowe lub
ryżowe)*
stewia (według uznania)
laska wanilii (pół lub cała, w zależności od ilości
ryżu)garść
rodzynek**1
jajko (niekoniecznie)1 łyżka
masła (niekoniecznie)M
ryż brązowy***szczypta
imbiruW szczypta
soliD 1 kwaskowate
jabłkoO szczypta mielonej
kurkumyRyż zalać
mlekiem – powinno sięgać 1,5-2 cm ponad
ryż. Dodać ziarna z przynajmniej połowy
laski wanilii oraz wydrążone
waniliowe strąki. Dosłodzić do smaku
stewią lub innym słodzidłem, ale nie za dużo, gdyż
mleko i
rodzynki są już dość słodkie. Gotować na małym ogniu.Gdy
ryż będzie prawie miękki, wyjąć
waniliowe strąki, dodać
rodzynki, szczyptę
imbiru i
soli oraz pokrojone na kawałki
jabłko. Dodać szczyptę
kurkumy, spróbować i ewentualnie dosłodzić. Potrzymać minutkę na ogniu, by kawałki
jabłka nieco zmiękły.Można też wzbogacić
ryż masłem oraz
jajkiem, które należy dodać po
kurkumie i szybko wymieszać. Potrzymać chwilę na ogniu, aż
jajko się zetnie. Dzięki temu dodatkowi potrawa będzie jeszcze bardziej treściwa i sycąca.
Ryż podawać natychmiast, choć na zimno (np. jako drugie śniadanie w pracy czy szkole) jest również całkiem niezły. Jeśli wolicie rzadszą konsystencję, dolejcie po
kurkumie więcej
mleka. Całość można też zblendować, tworząc gładki, kremowy
pudding, który idealnie spisze się jako deser podany w pucharku. W każdej postaci smakuje obłędnie!* Wymienione wyżej rodzaje
mleka należą do przemiany Ziemi. Jeśli używacie
mleka koziego lub owczego (przemiana Ognia), dla zachowania odpowiedniej kolejności należy najpierw dodać do
ryżu szczyptę
soli i kilka kropel
soku z cytryny, a następnie zalać
ryż mlekiem.
Potem dodać
wanilię oraz
stewię i dalej postępować według przepisu.** Najlepiej poszukać
rodzynek niekonserwowanych chemicznie. Ale wiem z doświadczenia, że jest to bardzo trudne. Niemal wszystkie dostępne w sklepach
orzechy i
suszone owoce są konserwowane dwutlenkiem siarki (E220). Takie
rodzynki należy przed użyciem zalać wrzątkiem i odcedzić – w ten sposób przynajmniej częściowo pozbędziemy się E220.***
Ryż można wcześniej wypłukać w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru
mączki ryżowej i zanieczyszczeń – dzięki płukaniu
ryż będzie mniej kleisty, „paćkowaty”.
Ryż pakowany w osobne porcje należy wysypać z torebek.Przepis bierze udział w konkursie „Twój świat od kuchni – Smaki dzieciństwa” oraz w głosowaniu na najlepsze zdjęcie na stronie Wykrywacz smaku .

Przepis dodaję do akcji:Znajdź na stronieakcje promocyjne (26)babeczki i muffinki (8)chemia w żywności (16)chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)ciasta kruche (12)ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)dania wegańskie (32)dania wegetariańskie (36)konkursy (4)kremy –
puddingi – budynie (2)książkowe inspiracje (11)
lody i
sorbety (2)makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)orientalnie (2)pasztety/pasty/nadzienia (5)podstawowe (3)przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)sałatki i surówki (2)smażone (3)testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)wypieki (68)wypieki i desery z warzywami (8) z
owocami (33)zupy (14)ArchiwumArchiwumMoja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)

Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)

Polub profil książki na FB

Tagi
amarantus bez
cukru bez glutenu bez
jajek bez
mleka bez
nabiału bez proszku/sody
cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob
kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana
mąka migdałowa
mąka orkiszowa
mąka ryżowa mąka ziemniaczana
olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa
śliwkiWarto zajrzećFood infoKuchnia EdukacyjnaKulinarna czytelnia