Wykonanie
Ekstrakt
waniliowy jest niezbędny w każdej kuchni. Idealny do aromatyzowania wypieków i deserów, podkreślania smaku
mięs, nadawania nowego wymiaru codziennym potrawom. Zamiast kupować gotowy ekstrakt, warto przyrządzić go samodzielnie. Wystarczy trochę
czystej wódki i kilka świeżych
waniliowych lasek. Żaden sztuczny olejek ani chemicznie aromatyzowany
cukier wanilinowy nie jest w stanie zastąpić zapachu i smaku prawdziwej
wanilii. Ja uzależniłam się od domowego ekstraktu
waniliowego i używam go bardzo często. Podaję więc szybki i banalnie prosty przepis na to cudo.Homemade vanilla extract, perfect for baking and desserts. It smells so beautiful!SkładnikiZ kilka
lasek wanilii (3-5 sztuk)M 250 ml
wódkiLaski wanilii ponacinać wzdłuż i w całości włożyć do słoiczka lub szklanej butelki. Jeśli się nie zmieszczą, można przeciąć je na pół.
Wanilię zalać
wódką tak, by była przykryta. Butelkę szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce (nie do lodówki; ja schowałam po prostu do barku). Co jakiś czas wstrząsnąć miksturą. Ekstraktu można używać już po sześciu tygodniach, ale im dłużej postoi, tym będzie ciemniejszy i mocniejszy. Mój czekał dwa miesiące.Strąki
wanilii można wyciągnąć lub zostawić w butelce. Moje zostały i co jakiś czas dodaję do ekstraktu wyskrobane
laski wanilii wykorzystywane do innych celów. Zużywając ekstrakt i dodając kolejne strąki, pamiętajcie zawsze o dolewaniu
wódki, tak aby
wanilia była przykryta. Jeśli dolejecie dużo
wódki na raz, odstawcie ekstrakt na dłuższy czas do naciągnięcia.
Wódka powinna być czysta, niearomatyzowana, ale możecie eksperymentować także z innymi mocnymi
alkoholami. Strąki
wanilii sprzedawane pojedynczo w sklepach są bardzo drogie. Polecam kupowanie przez internet (ceny zaczynają się już od 1 zł za strąk). I jeszcze jedna uwaga: ponieważ intensywny aromat
wanilii uzyskujemy dzięki alkoholowi, nie należy dodawać ekstraktu do potraw gotowanych, ponieważ większość aromatu wyparuje wtedy wraz z
alkoholem. Choć w cieście jest wyczuwalny :)
Znajdź na stronieakcje promocyjne (26)babeczki i muffinki (8)chemia w żywności (16)chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)ciasta kruche (12)ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)dania wegańskie (32)dania wegetariańskie (36)konkursy (4)kremy –
puddingi – budynie (2)książkowe inspiracje (11)
lody i
sorbety (2)makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)orientalnie (2)pasztety/pasty/nadzienia (5)podstawowe (3)przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)sałatki i surówki (2)smażone (3)testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)wypieki (68)wypieki i desery z warzywami (8) z
owocami (33)zupy (14)ArchiwumArchiwumMoja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)
Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)
Polub profil książki na FB
Tagi
amarantus bez
cukru bez glutenu bez
jajek bez
mleka bez
nabiału bez proszku/sody
cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob
kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana
mąka migdałowa
mąka orkiszowa
mąka ryżowa mąka ziemniaczana
olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa
śliwkiWarto zajrzećFood infoKuchnia EdukacyjnaKulinarna czytelnia