ßßß
Ekstrakt waniliowy jest niezbędny w każdej kuchni. Idealny do aromatyzowania wypieków i deserów, podkreślania smaku mięs, nadawania nowego wymiaru codziennym potrawom. Zamiast kupować gotowy ekstrakt, warto przyrządzić go samodzielnie. Wystarczy trochę czystej wódki i kilka świeżych waniliowych lasek. Żaden sztuczny olejek ani chemicznie aromatyzowany cukier wanilinowy nie jest w stanie zastąpić zapachu i smaku prawdziwej wanilii. Ja uzależniłam się od domowego ekstraktu waniliowego i używam go bardzo często. Podaję więc szybki i banalnie prosty przepis na to cudo.Homemade vanilla extract, perfect for baking and desserts. It smells so beautiful!SkładnikiZ kilka lasek wanilii (3-5 sztuk)M 250 ml wódkiLaski wanilii ponacinać wzdłuż i w całości włożyć do słoiczka lub szklanej butelki. Jeśli się nie zmieszczą, można przeciąć je na pół. Wanilię zalać wódką tak, by była przykryta. Butelkę szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce (nie do lodówki; ja schowałam po prostu do barku). Co jakiś czas wstrząsnąć miksturą. Ekstraktu można używać już po sześciu tygodniach, ale im dłużej postoi, tym będzie ciemniejszy i mocniejszy. Mój czekał dwa miesiące.Strąki wanilii można wyciągnąć lub zostawić w butelce. Moje zostały i co jakiś czas dodaję do ekstraktu wyskrobane laski wanilii wykorzystywane do innych celów. Zużywając ekstrakt i dodając kolejne strąki, pamiętajcie zawsze o dolewaniu wódki, tak aby wanilia była przykryta. Jeśli dolejecie dużo wódki na raz, odstawcie ekstrakt na dłuższy czas do naciągnięcia.Wódka powinna być czysta, niearomatyzowana, ale możecie eksperymentować także z innymi mocnymi alkoholami. Strąki wanilii sprzedawane pojedynczo w sklepach są bardzo drogie. Polecam kupowanie przez internet (ceny zaczynają się już od 1 zł za strąk). I jeszcze jedna uwaga: ponieważ intensywny aromat wanilii uzyskujemy dzięki alkoholowi, nie należy dodawać ekstraktu do potraw gotowanych, ponieważ większość aromatu wyparuje wtedy wraz z alkoholem. Choć w cieście jest wyczuwalny :)
Znajdź na stronieakcje promocyjne (26)babeczki i muffinki (8)chemia w żywności (16)chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)ciasta kruche (12)ciasta ucierane (30)ciastka i drobne wypieki (25)czekolada (7)dania wegańskie (32)dania wegetariańskie (36)konkursy (4)kremy – puddingi – budynie (2)książkowe inspiracje (11)lody i sorbety (2)makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)naleśniki/racuchy/placki (6)napoje (3)orientalnie (2)pasztety/pasty/nadzienia (5)podstawowe (3)przekąski i dodatki (3)ryby i owoce morza (3)sałatki i surówki (2)smażone (3)testy produktów (5)torty (2)trufle i inne drobnostki (5)wypieki (68)wypieki i desery z warzywami (8) z owocami (33)zupy (14)ArchiwumArchiwumMoja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)
Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)
Polub profil książki na FB
Tagiamarantus bez cukru bez glutenu bez jajek bez mleka bez nabiału bez proszku/sody cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana mąka migdałowa mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka ziemniaczana olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa śliwkiWarto zajrzećFood infoKuchnia EdukacyjnaKulinarna czytelnia