Wykonanie
Często pytacie o produkty, których używam. Poniżej podaję listę składników o które zazwyczaj pytacie i których często używam, wraz z konkretnymi nazwami producentów/markami.Więcej informacji o polecanych produktach znajdziesz w moich książkach „Kuchnia polska bez pszenicy. Ponad 300 sprawdzonych domowych przepisów” oraz „Święta bez pszenicy. Ponad 250 bezglutenowych przepisów na Boże Narodzenie, Wielkanoc i… na co dzień!”, w których razem z Wandą Gąsiorowską, współautorką, napisałyśmy wiele przydatnych, praktycznych informacji na temat wybierania produktów dobrej jakości, wraz z listą polecanych i odradzanych producentów.
STEWIA FLUID : firm NatVita, SteviGold i Steviola. Więcej o
stewii tutaj .
KSYLITOL : oryginalny, brzozowy firmy Danisco (sprzedawany jest w różnych pudełkach i pod różnymi
markami, ale prawdziwy
ksylitol zawsze musi
mieć na opakowaniu nazwę Danisco – jedynego oryginalnego producenta). Polecam kupowanie
ksylitolu w opakowaniach 3 kg przez internet, gdzie można znaleźć naprawdę atrakcyjne cenowo oferty. Na sklepowych półkach
stoją zazwyczaj opakowania 250 g, maksymalnie do 1 kg, które są mało ekonomiczne.
OLEJE : rozmaite
oleje i
oliwa z oliwek firmy Zielony Nurt;
oleje, w tym lniany, firmy Oleofarm;
olej ryżowy bez GMO firmy Suriny oraz
olej kokosowy zimnotłoczony. Więcej informacji na temat tłuszczów znajdziesz w naszych książkach.MASŁO I
MARGARYNA :
masło krowie tylko o zawartości min. 82% tłuszczu;
masło kozie firmy Delamere; wegańska
margaryna Alsan-Bio (do smażenia i pieczenia ciast, idealna także do kremów).
PROSZEK DO PIECZENIA : bezglutenowy proszek bez fosforanów, z kamieniem winnym, firmy BioVegan.
MAKARONY : kukurydziane SamMills oraz 3Pauly; kukurydziano-
ryżowe oraz kukurydziano-
ryżowo-gryczane Bezgluten (rurki i świderki);
ryżowe TaoTao.Znajdź na stronieakcje promocyjne (26)babeczki i muffinki (8)chemia w żywności (16)chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)ciasta kruche (12)ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)dania wegańskie (32)dania wegetariańskie (36)konkursy (4)kremy –
puddingi – budynie (2)książkowe inspiracje (11)
lody i
sorbety (2)makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)orientalnie (2)pasztety/pasty/nadzienia (5)podstawowe (3)przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)sałatki i surówki (2)smażone (3)testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)wypieki (68)wypieki i desery z warzywami (8) z
owocami (33)zupy (14)ArchiwumArchiwumMoja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)
Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)
Polub profil książki na FB
Tagi
amarantus bez
cukru bez glutenu bez
jajek bez
mleka bez
nabiału bez proszku/sody
cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob
kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana
mąka migdałowa
mąka orkiszowa
mąka ryżowa mąka ziemniaczana
olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa
śliwkiWarto zajrzećFood infoKuchnia EdukacyjnaKulinarna czytelnia