Wykonanie
„Święta bez pszenicy” – premiera mojej drugiej książki 4 listopada!
Drodzy Czytelnicy, entuzjaści i sceptycy! Z radością informuję, iż 4 listopada 2015 r. będzie miała premierę moja druga książka kulinarna, napisana wspólnie z Wandą Gąsiorowską. W „Świętach bez pszenicy” znajdziecie ponad 250 bezglutenowych przepisów na Boże Narodzenie i Wielkanoc, a także na co dzień. Jestem z niej bardzo zadowolona :) Książka nieco różni się od „Kuchni polskiej bez pszenicy” – jest więcej przepisów wegańskich, mniej
mąki kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej i tapioki (czyli tych najmniej zdrowych) oraz nowe interesujące produkty, w tym oczywiście
mąki. Przepisów jest bardzo dużo i wierzymy, że każdy znajdzie coś dla siebie. Starałyśmy się, by było smakowicie i różnorodnie. Od testowania tak dużej liczby receptur przybrałam nieco (kilo)gramów :) Ale dla was warto! Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni.Poniżej załączam krótką notkę o książce. Bardziej szczegółowo napiszę o zawartości bliżej premiery, w Kulinarnej czytelni .„Święta bez pszenicy”Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy”, z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym
stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy!Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym
kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną.Uszka i pierogi, makowce, pierniki i serniki, baby, paschy,
żurki i mazurki – wszystkie te smakołyki, i wiele innych obecnych na
polskich świątecznych stołach, znajdziesz w niniejszej publikacji. Łącznie ponad 250 receptur na pyszne zupy, dania główne, przekąski, dodatki,
chleby i
bułki,
ciasteczka, babeczki i desery, a także przydatne przepisy podstawowe, np. na ciasta pierogowe i naleśnikowe,
majonezy, aromatyczne ekstrakty i polewy.Wszystko bez glutenu,
cukru i szkodliwych E-dodatków, a często także bez
nabiału lub w wersji wegańskiej. Z wykorzystaniem nowych zdrowych produktów, urozmaicających bezglutenową dietę, a także z ograniczeniem mało wartościowych, wysokowęglowodanowych oczyszczonych mąk oraz
skrobi.Niektóre z zamieszczonych w książce potraw przyrządza się zazwyczaj tylko raz w roku (np. kutię, kompot wigilijny, paschę czy wielkanocnego
baranka), ale większość doskonale wpasowuje się w menu całoroczne.
Pieczywo, barszcze, pasztety, kluski, pierogi czy cała gama słodkości to propozycje uniwersalne. Z tych przepisów możesz z powodzeniem korzystać przez cały rok, nie tylko od święta.Premiera 4 listopada 2015 r.Zapraszam też do polubienia i śledzenia profilu książki na Facebooku . Dzięki temu będziecie na bieżąco :)
Znajdź na stronieakcje promocyjne (26)babeczki i muffinki (8)chemia w żywności (16)chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)ciasta kruche (12)ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)dania wegańskie (32)dania wegetariańskie (36)konkursy (4)kremy –
puddingi – budynie (2)książkowe inspiracje (11)
lody i
sorbety (2)makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)orientalnie (2)pasztety/pasty/nadzienia (5)podstawowe (3)przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)sałatki i surówki (2)smażone (3)testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)wypieki (68)wypieki i desery z warzywami (8) z
owocami (33)zupy (14)ArchiwumArchiwumMoja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)
Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)
Polub profil książki na FB
Tagi
amarantus bez
cukru bez glutenu bez
jajek bez
mleka bez
nabiału bez proszku/sody
cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob
kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana
mąka migdałowa
mąka orkiszowa
mąka ryżowa mąka ziemniaczana
olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa
śliwkiWarto zajrzećFood infoKuchnia EdukacyjnaKulinarna czytelnia