Wykonanie
Dziś przepis bardzo prosty, ale niezwykle przydatny.
Waniliowy ksylitol to wspaniały zamiennik
cukru waniliowego. Czy raczej waniliNowego – przez ponad 10 lat kupowałam go w sklepie i nigdy nie zauważyłam tej podejrzanej pisowni. A pamiętacie aromaty w maleńkich buteleczkach? Uwielbiałam je jako dziecko. Były jak największe kuchenne skarby! Brrr… Teraz zamiast
cukru zdrowy
ksylitol, a zamiast sztucznego wanilinowego aromatu najprawdziwsza, świeża
wanilia. Aromatyzowanym
ksylitolem można słodzić
napoje, desery, masy, kremy i
przetwory (np.
truskawkowy mus z
wanilią, mmm), ciasta i
ciasteczka. A nawet dodać odrobinę do obiadu, w odpowiednim połączeniu. Uwielbiam
wanilię zwłaszcza w wypiekach. Najczęściej używam gęstego ekstraktu, świeżej
laski wanilii albo ususzonej i zmielonej na proszek, ale
waniliowy ksylitol zawsze mam w słoiczku i chętnie posypuję nim np. wierzch
ciastek.Easy to
make homemade vanilla xylitol recipe. Healthy, tasty and so aromatic!SkładnikiZ 200 g
ksylitolu4 świeże, „mięsiste”
laski wanilii (można dać więcej)Uwagi odnośnie składnikówLaski dostępne w sklepach, pakowane pojedynczo w plastikowe tubki i kartonowe opakowania, są bardzo drogie, kosztują nawet ponad 8 zł za sztukę. W sklepach internetowych można zamówić dobrej jakości
laskę wanilii już od 1-2 zł za sztukę.
Ksylitol, oczywiście tylko oryginalny, fiński brzozowy, również warto zamawiać internetowo. W marketach opakowanie 200 g kosztuje nawet ponad 25 zł, a online można zamówić ekonomiczną kilogramową paczkę dobrego
ksylitolu za ok. 30 zł, bez dodatkowych kosztów wysyłki.Przygotowanie
Laski wanilii, najlepiej grube, długie, lśniące i „mięsiste”, rozciąć na pół i tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Łupiny przeciąć na dwie lub trzy części.
Ksylitol – w formie kryształków lub zmielony w młynku na puder – wsypać do szklanego słoika lub pojemnika z pokrywką. Do
ksylitolu wrzucić wydrążone ziarenka oraz
waniliowe łupiny. Zamknąć słoik i energicznie nim poruszać, by
wanilia dotarła także na spód i dokładnie wymieszała się z
ksylitolem. Jeśli utworzą się grudki z
wanilii, rozetrzeć je palcami i wymieszać z
ksylitolem.Tak przygotowanego
waniliowego ksylitolu można używać od razu, ale najlepiej odstawić szczelnie zamknięty słoik na 1-2 tygodnie. Po tym czasie wyciągnąć
waniliowe łupiny albo zostawić je w słoiku (wedle uznania).Znajdź na stronieakcje promocyjne (26)babeczki i muffinki (8)chemia w żywności (16)chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)ciasta kruche (12)ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)dania wegańskie (32)dania wegetariańskie (36)konkursy (4)kremy –
puddingi – budynie (2)książkowe inspiracje (11)
lody i
sorbety (2)makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)orientalnie (2)pasztety/pasty/nadzienia (5)podstawowe (3)przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)sałatki i surówki (2)smażone (3)testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)wypieki (68)wypieki i desery z warzywami (8) z
owocami (33)zupy (14)ArchiwumArchiwumMoja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)
Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)
Polub profil książki na FB
Tagi
amarantus bez
cukru bez glutenu bez
jajek bez
mleka bez
nabiału bez proszku/sody
cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob
kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana
mąka migdałowa
mąka orkiszowa
mąka ryżowa mąka ziemniaczana
olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa
śliwkiWarto zajrzećFood infoKuchnia EdukacyjnaKulinarna czytelnia