ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Pulpety to odmiana kotletów, ale tych nie smażymy, ale gotujemy.
Składniki :
500 g mielonego mięsa wieprzowego , może być mieszane
1 cebula
3 - 4 łyżki bułki tartej , a jak akurat nie mamy to spróbujmy dodać kaszy manny ( ja czasem tak robię , gdy braknie mi bułki )
2 małe jajka , albo 1 duże
1 mała marchew
sól, pieprz ziarnisty i mielony , pieprz ziołowy , majeranek, mielona papryka
Przygotowanie:
Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojoną na drobno cebule ( lepiej gdy wcześniej ją podsmażymy na patelni - przed dodaniem do mięsa przestudzić chwilę)
Dosypujemy bułkę lub kaszę i dokładnie wyrabiamy ręką, by składniki dobrze się połączyły
Wbijamy jajka - wyrabiamy
Doprawiamy solą , pieprzem -wyrabiamy
Dobrze jest po wyrobieniu masy na pulpety zostawić ją na chwilę w oczekiwaniu , by smaki się połączyły (10-15 min)
Do płaskiego garnuszka wlewamy wody , tyle by pulpety po wrzuceniu pokryła woda i dodajemy pokrojoną drobno marchewkę
Wyrobione mięso bierzemy dużą łyżką , przekładamy na mokre ręce i wyrabiamy zgrabne nieduże kulki
Wkładamy stopniowo do GOTUJĄCEJ wody , którą posoliliśmy, dodaliśmy 2 liście laurowe i 2-3 ziarnka pieprzu czarnego
Gdy pulpety pogotują się około 10 -15 min. należy dodać do nich przygotowaną mieszankę z której zrobimy sos
A oto przepis na sos : do garnuszka o objętości 250 - 300 ml wlewamy do połowy zimnej wody, dodajemy 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego,1 sporą łyżkę mąki i wszystko dobrze mieszamy
Wlewamy do gotujących pulpetów i dobrze mieszamy podczas wlewania , by nie zrobiła się nam "klucha"
Chwilę gotujemy, mieszamy, dodajemy pieprzu mielonego czarnego i ziołowego, odrobinę potartego w palcach majeranku, jeśli trzeba soli i cukru
Jeśli mamy jakiś keczup to możemy dodać łyżkę lub dwie, gdy lubimy sos ostrzejszy
Z pulpetami smakują ziemniaki, kopytka, ryż, makaron . A to tego zielona sałata, ćwikła, tarta marchewka, surówka z białej lub kiszonej kapusty. Wszystko zależy tu od nas i naszego poczucia smaku :)
Jeśli gotujemy pulpety w garnuszku tak małym, że wszystkie pulpety na raz nam się nie ugotują, to te które mamy ugotowane wyjmujemy na talerz, a dodajemy następne. Tak można postąpić ze wszystkimi, a sos ugotować po wyjęciu wszystkich pulpetów. Pulpety włożyć i pogotować chwilę gdy już mamy ugotowany, doprawiony sos .
Jeden z Czytelników zwrócił mi uwagę,że do takich pulpetów najlepszy jest sos z pomidorów świeżych lub z puszki. Zgadzam się. Jeśli zatem dysponujemy takimi pomidorami to zróbmy własnie z takich, ale gdy mamy pod ręką tylko koncentrat 30 % ( ja używam łowicki) to pozostańmy przy mojej propozycji :) W moim menu sosów jest tez SOS SALSA, który znakomicie powinien sprawdzić się z pulpetami.
Dla zasady podaję przepis na sos pomidorowy z książki kucharskiej Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska-tradycyjne potrawy"
Składniki :8 dużych dojrzałych pomidorów -1 kg, duża cebula, duży ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, liść laurowy, sól i pieprz, płaska łyżeczka cukru, kopiasta łyżeczka przypraw : bazylia, tymianek, szałwia, oregano.
Przygotowanie : Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, odrzucając pestki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajmy pomidory, liść, przyprawy. Gotujemy często mieszając przez 15 min. Gdy sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub wywaru z jarzyn. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.(pieprzem, solą i cukrem) Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor. SMACZNEGO !
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/04/pulpety-w-sosie-pomidorowym.html