Wykonanie

Pulpety to odmiana kotletów, ale tych nie smażymy, ale gotujemy.Składniki :500 g
mielonego mięsa wieprzowego , może być mieszane1
cebula3 - 4 łyżki
bułki tartej , a jak akurat nie mamy to spróbujmy dodać
kaszy manny ( ja czasem tak robię , gdy braknie mi
bułki )2 małe
jajka , albo 1 duże1 mała
marchewsól,
pieprz ziarnisty i mielony ,
pieprz ziołowy ,
majeranek, mielona
paprykaPrzygotowanie:Do zmielonego
mięsa dodajemy pokrojoną na drobno
cebule ( lepiej gdy wcześniej ją podsmażymy na patelni - przed dodaniem do
mięsa przestudzić chwilę)Dosypujemy
bułkę lub
kaszę i dokładnie wyrabiamy ręką, by składniki dobrze się połączyłyWbijamy
jajka - wyrabiamyDoprawiamy
solą ,
pieprzem -wyrabiamyDobrze jest po wyrobieniu masy na pulpety zostawić ją na chwilę w oczekiwaniu , by smaki się połączyły (10-15 min)Do płaskiego garnuszka wlewamy
wody , tyle by pulpety po wrzuceniu pokryła
woda i dodajemy pokrojoną drobno
marchewkęWyrobione
mięso bierzemy dużą łyżką , przekładamy na mokre ręce i wyrabiamy zgrabne nieduże kulkiWkładamy stopniowo do GOTUJĄCEJ
wody , którą posoliliśmy, dodaliśmy 2
liście laurowe i 2-3 ziarnka
pieprzu czarnegoGdy pulpety pogotują się około 10 -15 min. należy dodać do nich przygotowaną mieszankę z której zrobimy sosA oto przepis na sos : do garnuszka o objętości 250 - 300 ml wlewamy do połowy zimnej
wody, dodajemy 3 - 4 łyżki
koncentratu pomidorowego,1 sporą łyżkę
mąki i wszystko dobrze mieszamyWlewamy do gotujących pulpetów i dobrze mieszamy podczas wlewania , by nie zrobiła się nam "klucha"Chwilę gotujemy, mieszamy, dodajemy
pieprzu mielonego czarnego i
ziołowego, odrobinę potartego w palcach
majeranku, jeśli trzeba
soli i
cukruJeśli mamy jakiś
keczup to możemy dodać łyżkę lub dwie, gdy lubimy sos ostrzejszyZ pulpetami smakują
ziemniaki, kopytka,
ryż,
makaron . A to tego
zielona sałata,
ćwikła,
tarta marchewka, surówka z białej lub
kiszonej kapusty. Wszystko zależy tu od nas i naszego poczucia smaku :)Jeśli gotujemy pulpety w garnuszku tak małym, że wszystkie pulpety na raz nam się nie ugotują, to te które mamy ugotowane wyjmujemy na talerz, a dodajemy następne. Tak można postąpić ze wszystkimi, a sos ugotować po wyjęciu wszystkich pulpetów. Pulpety włożyć i pogotować chwilę gdy już mamy ugotowany, doprawiony sos .Jeden z Czytelników zwrócił mi uwagę,że do takich pulpetów najlepszy jest sos z
pomidorów świeżych lub z puszki. Zgadzam się. Jeśli zatem dysponujemy takimi
pomidorami to zróbmy własnie z takich, ale gdy mamy pod ręką tylko koncentrat 30 % ( ja używam łowicki) to pozostańmy przy mojej propozycji :) W moim menu
sosów jest tez
SOS SALSA, który znakomicie powinien sprawdzić się z pulpetami.Dla zasady podaję przepis na
sos pomidorowy z książki kucharskiej Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska-tradycyjne potrawy"Składniki :8 dużych dojrzałych
pomidorów -1 kg, duża
cebula, duży ząbek
czosnku, 3 łyżki
oliwy,
liść laurowy,
sól i
pieprz, płaska łyżeczka
cukru, kopiasta łyżeczka przypraw :
bazylia,
tymianek,
szałwia,
oregano.Przygotowanie : Sparzone
pomidory obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, odrzucając pestki. Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy posiekaną
cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajmy
pomidory, liść,
przyprawy. Gotujemy często mieszając przez 15 min. Gdy
sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub
wywaru z jarzyn. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.(
pieprzem,
solą i
cukrem) Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość
śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor. SMACZNEGO !