ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki z Mozzarellą w Sosie Pomidorowym

Pulpeciki z Mozzarellą w Sosie Pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Pulpeciki w sosie pomidorowym, urozmaicone o miłą płynną niespodziankę jaką jest ser mozzarella. Jest to proste danie, które można podać z makaronem lub ryżem.
Mojemu mężowi smakowało bardzo. Ja jako osoba nie przepadająca za czerwonym mięsem, mogę powiedzieć, że są smaczne, jednak wkrótce zrobię wersję drobiową, żebym mogła być całkowicie zadowolona. Sos smakował mi bardzo i z wielkim smakiem zjadłam go ze spaghetti.
Jeśli nie macie problemów ze smakiem czerwonego mięsa, to na pewno te pulpeciki Was zadowolą ;)
Składniki:
250 g mielonego mięsa wieprzowego
200 g mielonego mięsa wołowego
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 jajko
2 ząbki czosnku
szczypta tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
świeżo mielony czarny pieprz
sól
kulka mozzarelli (200 250 g)
Sos:
oliwa z oliwek
50 g cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziół włoskich
500 g passaty
150 ml mleka
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta cukru
W misce wymieszaj mięso, bułkę odciśniętą z mleka, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Zagnieć na jednolitą masę.
Mozzarellę pokrój w kostkę. Z małych części mięsa formuj placuszki, na których układaj po 1 kostce mozzarelli, zalep i formuj pulpeciki.
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek, dodaj zioła włoskie i zeszklij całość.
Wlej passatę, zagotuj, dodaj mleko i dopraw. Włóż pulpeciki do wrzącego sosu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Pulpeciki możesz podać na przykład ze spaghetti lub ryżem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/02/pulpeciki-z-mozzarella-w-sosie.html