Wykonanie
Pulpeciki w
sosie pomidorowym, urozmaicone o miłą płynną niespodziankę jaką jest
ser mozzarella. Jest to proste danie, które można podać z
makaronem lub
ryżem.Mojemu mężowi smakowało bardzo. Ja jako osoba nie przepadająca za czerwonym
mięsem,
mogę powiedzieć, że są smaczne, jednak wkrótce zrobię wersję drobiową, żebym mogła być całkowicie zadowolona. Sos smakował mi bardzo i z wielkim smakiem zjadłam go ze spaghetti.Jeśli nie macie problemów ze smakiem czerwonego
mięsa, to na pewno te pulpeciki Was zadowolą ;)
Składniki:250 g
mielonego mięsa wieprzowego200 g
mielonego mięsa wołowego1 czerstwa
bułka namoczona w
mleku1
jajko2 ząbki
czosnkuszczypta
tymianku1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
pieprzu ziołowegoświeżo mielony
czarny pieprzsólkulka
mozzarelli (200 250 g)Sos:
oliwa z oliwek50 g
cebuli2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
ziół włoskich500 g passaty150 ml
mlekasólświeżo mielony
pieprzszczypta
cukruW misce wymieszaj
mięso,
bułkę odciśniętą z
mleka,
jajko,
czosnek przeciśnięty przez praskę i
przyprawy. Zagnieć na jednolitą masę.
Mozzarellę pokrój w kostkę. Z małych części
mięsa formuj placuszki, na których układaj po 1 kostce
mozzarelli, zalep i formuj pulpeciki.
W garnku rozgrzej łyżkę
oliwy z oliwek, wrzuć na nią pokrojoną w kostkę
cebulę i przeciśnięty
czosnek, dodaj
zioła włoskie i zeszklij całość.
Wlej passatę, zagotuj, dodaj
mleko i dopraw. Włóż pulpeciki do wrzącego sosu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Pulpeciki możesz podać na przykład ze spaghetti lub
ryżem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny