Wykonanie
Pyszne kotleciki ala
kiełbaski ..nawet na zimno..Smażyłam je na patelni Green Pan, z której jestem bardzo zadowolona..Można smażyć na niej bez tłuszczu [ ja jednak troszkę dodaję], na tej patelni nic się nie przypala..łatwo się ją myje..
50 dag
mięsa mielonego1-2
cebule2 czerstwe
bułki1
jajko1/2 szklanki
mleka2-3 ząbki
czosnkugarść posiekanej
zieleniny (
natka pietruszki,
tymianek,
bazylia)
sól,
pieprztarta bułkatłuszcz do smażenia
Bułki namoczyć w
mleku.
Cebulę drobno posiekać i udusić na łyżce tłuszczu.
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.
Mięso wymieszać z
czosnkiem, usma żoną
cebulą i posiekaną
zieleniną, dodać odciśnięte
bułki oraz
jajko, wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku; jeśli masa okazałaby się zbyt rzadka - można dodać trochę
tartej bułki. Z masy
mięsnej formować wałeczki wielkości małych
parówek i obtaczać w
tartej bułce, a następnie smażyć na złoty kolor. Rumiane
parówki włożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika .
Przepis z książki Kuchnia Polska..myślę , że nada się do akcji..