ßßß Cookit - przepis na Góralskie kiełbaski

Góralskie kiełbaski

nazwa

Wykonanie

Pyszne kotleciki ala kiełbaski ..nawet na zimno..Smażyłam je na patelni Green Pan, z której jestem bardzo zadowolona..Można smażyć na niej bez tłuszczu [ ja jednak troszkę dodaję], na tej patelni nic się nie przypala..łatwo się ją myje..
50 dag mięsa mielonego
1-2 cebule
2 czerstwe bułki
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2-3 ząbki czosnku
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, bazylia)
sól, pieprz
tarta bułka
tłuszcz do smażenia
Bułki namoczyć w mleku. Cebulę drobno posiekać i udusić na łyżce tłuszczu. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Mięso wymieszać z czosnkiem, usma żoną cebulą i posiekaną zieleniną, dodać odciśnięte bułki oraz jajko, wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku; jeśli masa okazałaby się zbyt rzadka - można dodać trochę tartej bułki. Z masy mięsnej formować wałeczki wielkości małych parówek i obtaczać w tartej bułce, a następnie smażyć na złoty kolor. Rumiane parówki włożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika .
Przepis z książki Kuchnia Polska..myślę , że nada się do akcji..
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/07/809-goralskie-kiebaski.html