ßßß Cookit - przepis na Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

nazwa

Wykonanie

Pieczeń rzymska zwana inaczej klopsem, jest tania, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło do obiadu, podaną z ziemniakami i sosem np. chrzanowym.
Możemy ją również przyrządzić w wersji wielkanocnej, wkładając do środka (przed upieczeniem) jajka ugotowane na twardo.
Składniki:
ok. 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
3 duże cebule
2 kajzerki + mleko
2 jajka
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
tymianek, bazylia
tłuszcz i bułka tarta do keksówki
Wykonanie:
W misce dokładnie wymieszać zmielone mięso, namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki, jajka, pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawić przyprawami i uformować wałek. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułą tartą keksówki.
Pieczeń wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2015/03/Pieczen-rzymska.html