ßßß

Pieczeń rzymska zwana inaczej klopsem, jest tania, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło do obiadu, podaną z ziemniakami i sosem np. chrzanowym.Możemy ją również przyrządzić w wersji wielkanocnej, wkładając do środka (przed upieczeniem) jajka ugotowane na twardo.Składniki:ok. 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)3 duże cebule2 kajzerki + mleko2 jajka5 ząbków czosnkusól, pieprztymianek, bazyliatłuszcz i bułka tarta do keksówkiWykonanie:W misce dokładnie wymieszać zmielone mięso, namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki, jajka, pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawić przyprawami i uformować wałek. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułą tartą keksówki.Pieczeń wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.Smacznego :-)