Wykonanie
Pieczeń rzymska zwana inaczej klopsem, jest tania, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło do obiadu, podaną z
ziemniakami i sosem np.
chrzanowym.Możemy ją również przyrządzić w wersji wielkanocnej, wkładając do środka (przed upieczeniem)
jajka ugotowane na twardo.Składniki:ok. 1 kg
mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)3 duże
cebule2
kajzerki +
mleko2
jajka5 ząbków
czosnkusól,
pieprztymianek,
bazyliatłuszcz i
bułka tarta do keksówkiWykonanie:W misce dokładnie wymieszać zmielone
mięso, namoczone w
mleku i odciśnięte
kajzerki,
jajka, pokrojoną drobno
cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawić
przyprawami i uformować wałek. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułą tartą keksówki.Pieczeń wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.Smacznego :-)