ßßß

Kotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Aby tej klasycznej potrawie nadać oryginalności i stworzyć ciekawe, eleganckie danie we wnętrzu sznycelków możemy umieścić jajka przepiórcze. Codzienny obiad nabierze charakteru tworząc niebanalną potrawę, która z pewnością wzbudzi zainteresowanie wśród konsumujących.
500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)duża cebulałyżka musztardyjajkobułka namoczona w mleku2 duże ząbki czosnku2 łyżki bułki tartejprzyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowasólpieprzponadto:ok. 10-12 jajeczek przepiórczychbułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaJajeczka przepiórcze wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minuty. Następnie wrzucamy do zimnej wody a po chwili obieramy ze skorupek.Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.
Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki w których następnie tworzymy otwory. W ich miejsce wciskamy jajeczka przepiórcze i zaklejamy tak, aby całe jajko znalazło się we wnętrzu kotleta.Każdy kotlecik obtaczamy w bułce, ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony).Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie.Gotowe kotleciki mielone z jajkami przepiórczymi podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.



