ßßß Cookit - przepis na Kotlety Mielone z Jajeczkami Przepiórczymi

Kotlety Mielone z Jajeczkami Przepiórczymi

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Aby tej klasycznej potrawie nadać oryginalności i stworzyć ciekawe, eleganckie danie we wnętrzu sznycelków możemy umieścić jajka przepiórcze. Codzienny obiad nabierze charakteru tworząc niebanalną potrawę, która z pewnością wzbudzi zainteresowanie wśród konsumujących.
500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
duża cebula
łyżka musztardy
jajko
bułka namoczona w mleku
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa
sól
pieprz
ponadto:
ok. 10-12 jajeczek przepiórczych
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Jajeczka przepiórcze wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minuty. Następnie wrzucamy do zimnej wody a po chwili obieramy ze skorupek.
Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.
Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki w których następnie tworzymy otwory. W ich miejsce wciskamy jajeczka przepiórcze i zaklejamy tak, aby całe jajko znalazło się we wnętrzu kotleta.
Każdy kotlecik obtaczamy w bułce, ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony).
Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie.
Gotowe kotleciki mielone z jajkami przepiórczymi podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/09/kotlety-mielone-z-jajeczkami.html