Wykonanie
Kotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Aby tej klasycznej potrawie nadać oryginalności i stworzyć ciekawe, eleganckie danie we wnętrzu sznycelków możemy umieścić
jajka przepiórcze. Codzienny obiad nabierze charakteru tworząc niebanalną potrawę, która z pewnością wzbudzi zainteresowanie wśród konsumujących.
500 g
mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)duża
cebulałyżka
musztardyjajkobułka namoczona w
mleku2 duże ząbki
czosnku2 łyżki
bułki tartejprzyprawy:
kolendra,
majeranek,
tymianek,
gałka muszkatołowasólpieprzponadto:ok. 10-12 jajeczek przepiórczych
bułka tarta do obtaczania
olej do smażeniaJajeczka przepiórcze wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minuty. Następnie wrzucamy do zimnej
wody a po chwili obieramy ze skorupek.
Bułkę namoczoną w
mleku dokładnie odsączamy.
Cebulę i
czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z
mięsem, wbijamy
jajko, dodajemy po szczypcie przypraw,
sól,
pieprz (ilość według uznania),
musztardę i
bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy
mięso.
Z
mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki w których następnie tworzymy otwory. W ich miejsce wciskamy jajeczka przepiórcze i zaklejamy tak, aby całe
jajko znalazło się we wnętrzu kotleta.Każdy kotlecik obtaczamy w
bułce, ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony).Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie.Gotowe kotleciki mielone z
jajkami przepiórczymi podajemy z
ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi
sałatkami.