ßßß Cookit - przepis na Najprostszy klops

Najprostszy klops

nazwa

Wykonanie

Nie spodziewałam się, że ten klops tak wszystkim posmakuje! Zamieniłam tradycyjne mielone na pieczonego klopsa z dwóch powodów. Po pierwsze, chciałam urozmaicić nieco menu, a po drugie, chciałam trochę nagrzać mieszkanie, bo nie ma nic przyjemniejszego niż gorący piekarnik w zimne, zimowe dni. A że przy okazji klops był bardzo smaczny, to na pewno zachęciło mnie to do kolejnych prób z pieczeniami z mielonego .
500 g mielonego mięsa wołowego
4 jajka
1 duża cebula
1 bułka
1/2 szklanki mleka do namoczenia bułki
1 łyżka oleju
2 łyżki bułki tartej, plus dodatkowo do obtoczenia
pieprz i sól
Piekarnik nastawiamy na temp. 220 st C
Bułki namaczamy w mleku i odciskamy. Drobno posiekaną cebulę przysmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo. Do mięsa dodajemy przysmażoną cebule, bułkę, 1 jajko. Dodajemy do smaku pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę i tworzymy z niej prostokąt o wymiarach 20 na 15 cm. Ugotowane jajka układamy na prostokącie z mięsa, jedno za drugim i przykrywamy je pozostałą częścią mięsa, tak aby jajka były w całości przykryte, Mięso obtaczamy w bułce tartej i umieszczamy na folii aluminiowej lekko natłuszczonej. Folię szczelnie zawijamy wokół klopsa i wkładamy do keksówki(lub naczynia żaroodpornego). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut, po czym odwijamy folię i dopiekamy jeszcze 15 minut. Klopsa można podawać na gorąco, polanego jakimś sosem, lub na zimno.
Przepis na podstawie przepisu z książeczki z cyklu Poradnika domowego.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/12/klops.html