Wykonanie
Kto nie zna krokietów z
mięsem, podawanych z czerwonym barszczem? myślę że nie ma takiej osoby. Ta prosta potrwa serwowana często na świątecznym
stole ma rzesze wielbicieli i smakoszy .
składniki na 12 sztukciasto1 szklanka
mąki2
jajka2 szklanki
mleka2 łyżki
olejuszczypta
solifarsz500 dag
mięsa mielonego2
cebulesól i
pieprzpanierka2
jajka1 szklanka
bułki tartejolej do smażeniaprzepis
Mąkę,
jajka,
mleko i
sól miksujemy na jednolita masę. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Po tym czasie dodajemy
olej i całość mieszamy. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni na małym ogniu bez dodatku tłuszczu ( który jest już w cieście naleśnikowym).Na patelni rozgrzewamy
olej i dodajemy posiekaną
cebulę oraz
mięso mielone, doprawiamy
solą i
pieprzem dusimy .Na każdy naleśnik nakładamy farsz z
mięsa mielonego i
cebuli, zawijamy brzegi do środka i całość zwijamy w rulonik. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach odpowiednio doprawionych
solą, a następnie w
bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor .