Wykonanie
Spotkanie karnawałowe za pasem? Przygotujcie klopsiki na wykałaczce. Klopsiki, które możecie podać na ciepło lub zimno, z
sosem czosnkowym, z chutneyem... z czym chcecie! Ja uwielbiam takie kęsy z chutneyami firmy Luks Pomada i moim ukochanym
Ostrym Zielonym
Pomidorem .
Składniki:500 g
mięsa mielonego1 duża
cebula1/2 łyżeczki kuminu1
jajko60 ml
oleju2 łyżki
bułki tartejsólpieprzmąka do obtoczenia
Sposób przygotowania:Do miski włóż
mięso, posiekaną
cebulkę,
kmin,
jajko,
bułkę tartą i 2 łyżki
oleju. Dopraw
solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzje piekanrik do 180 st. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.Z wychłodzonej masy formuj kotleciki wielkości
orzecha włoskiego. Każdy klopsik obtocz w
mące i umieść na blaszce. Klopsiki posmaruj
olejem. Wstaw blaszkę do piekanrika na 30 minut.Podawaj ciepłe lub zimne.