ßßß
Składniki:500 g mięsa mieloneg o np. wieprzowo-wołowego1 jajko2 kajzerki + mleko do namoczenia bułek1 1/2 mniejszej cebuli1 łyżeczka soli cebulowej Skworcu1/2 łyżeczki pieprzubułka tartaolej do smażeniaulubiona surówkaPrzygotowanie:Wersja szybka: Do misy blendera z nożami wkładamy obraną cebulę i porwane na mniejsze kawałki bułki. Całość zalewamy mlekiem (tylko tyle, by bułki nasiąkły i były miękkie). Miksujemy do czasu, aż blender dokładnie poszatkuje cebulę i rozdrobi bułki. Wersja tradycyjna: Bułki wkładamy np. do głębokiego talerza i zalewamy mlekiem, odstawiamy do namoczenia. Cebulę obieramy i drobno siekamy.Do dużej miski wkładamy 500 g mięsa mielonego, posiekaną cebulę i bułkę. Następnie wbijamy całe jajko i dodajemy 1 łyżeczkę soli cebulowej i 1/2 łyżeczki pieprzu.Całość wyrabiamy ręcznie. W trakcie wyrabiania mięsa dobrze jest dodać odrobinę zimnej wody na ręce i wyrabiać tak długo, aż mięso nie będzie przywierać do dłoni.Formujemy w dłoniach kotlety (mniejsze lub większe). Obtaczamy je w bułce tartej i wkładamy na patelnię z nagrzanym olejem. Smażymy z obu stron.Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego