Wykonanie
Kotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na
stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub
kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad.
500 g
mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)duża
cebulałyżka
musztardyjajkobułka namoczona w
mleku2 duże ząbki
czosnku2 łyżki
bułki tartejprzyprawy:
kolendra,
majeranek,
tymianek,
gałka muszkatołowasólpieprzponadto:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Kotlety Mielone - Sposób przygotowania:
Bułkę namoczoną w
mleku dokładnie odsączamy.
Cebulę i
czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z
mięsem, wbijamy
jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy
sól,
pieprz (ilość według uznania),
musztardę i
bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy
mięso.Z
mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy, a następnie obtaczamy w
bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby
mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.Gotowe kotleciki mielone podajemy z
ziemniakami w dowolnej postaci (lub z
kaszą) oraz ulubionymi
sałatkami.