ßßß Cookit - przepis na Kotlety Mielone

Kotlety Mielone

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad.
500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
duża cebula
łyżka musztardy
jajko
bułka namoczona w mleku
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa
sól
pieprz
ponadto:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Kotlety Mielone - Sposób przygotowania:
Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.
Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.
Gotowe kotleciki mielone podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/10/kotlety-mielone.html