ßßß Cookit - przepis na kotleciki pożarskiego

kotleciki pożarskiego

nazwa

Wykonanie

Na pierwszy rzut oka zwykłe kotlety mielone. W smaku jednak o wiele lepsze, pulchniejsze i bardziej delikatne. Od tradycyjnych mielonych różnią się tym, że dodajemy białka ubite na pianę, bułkę moczymy w mleku a nie w wodzie i panierujemy nie w samej bułce tartej ale tak jak kotlety w mące, jajku i bułce. Ja swoje usmażyłam w głębokim tłuszczu, żeby miały jednolity kolor.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 jajka
1 mała bułka
1/2 szklanki mleka
1 mała cebula
ząbek czosnku
mąka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Dodać do mięsa. Wrzucić żółtko, posiekane cebulę i czosnek. przyprawić. Białko ubić na sztywno i dodać do mięsa. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki, panierować w mące, drugim roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/10/kotleciki-pozarskiego_30.html