ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki w moim ulubionym sosie pomidorowym

Pulpeciki w moim ulubionym sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Pulpeciki są gotowane przez co mięso jest delikatniejsze i mniej kaloryczne. Sos zawiera sporą dawkę warzyw i jest świetnym sposobem na zachęcenie dzieci do ich jedzenia.
Przygotowanie: około 2 godzin
Składniki:
Pulpeciki:
1 kg mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki zimnej wody
sól, pieprz, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
1/2 cytryny, listek laurowy, ziele angielskie
Sos:
3 średnie marchewki
2 pietruszki
3-4 łodygi selera naciowego
biała część pora
2 ząbki czosnku
2-3 puszki pomidorów w puszce
cukier ( na jedną puszkę pomidorów jedna łyżeczka cukru)
zioła świeże: garść oregano, bazylii, natki pietruszki
sól i pieprz
szklanka wody
Do mięsa mielonego, dodajemy podsmażoną cebule, jajka, drobno pokrojony czosnek, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Wyrabiamy. Zwilżamy dłonie i kulamy pulpeciki.
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, zielem angielskim, sokiem z cytryny i listkiem laurowym. Do wody wrzucamy partiami klopsy, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować około 5 minut. W taki sam sposób gotować kolejne porcje.
Marchewkę, pietruszkę, seler, por pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć 15-20 minut. Do warzyw dodać pokrojony czosnek, pomidory i wodę. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Dodać drobno pokrojone zioła. Wrzucić wszystko do robota kuchennego albo blendera i zmiksować. Przerzucić z powrotem na patelnie, doprawić solą, pieprzem i cukrem jeśli jest zbyt gęste dodać wody. Wymieszać i połączyć z klopsikami. Podawać z makaronem.
Sos można przechowywać w lodówce do 10 dni.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/09/pulpeciki-w-moim-ulubionym-sosie.html