Wykonanie

Pulpeciki są gotowane przez co
mięso jest delikatniejsze i mniej kaloryczne. Sos zawiera sporą dawkę warzyw i jest świetnym sposobem na zachęcenie dzieci do ich jedzenia.Przygotowanie: około 2 godzinSkładniki:Pulpeciki:1 kg
mięsa mielonegocebula2 ząbki
czosnku2
jajka4 łyżki
bułki tartej2 łyżki zimnej
wodysól,
pieprz,
majeranek,
tymianek,
zioła prowansalskie1/2
cytryny,
listek laurowy,
ziele angielskieSos:3 średnie
marchewki2
pietruszki3-4
łodygi selera naciowegobiała część
pora2 ząbki
czosnku2-3
puszki pomidorów w puszce
cukier ( na jedną puszkę
pomidorów jedna łyżeczka
cukru)
zioła świeże: garść
oregano,
bazylii,
natki pietruszkisól i
pieprzszklanka
wodyDo
mięsa mielonego, dodajemy podsmażoną
cebule,
jajka, drobno pokrojony
czosnek,
bułkę tartą,
wodę i
przyprawy. Wyrabiamy. Zwilżamy dłonie i kulamy pulpeciki.W garnku gotujemy
wodę z dodatkiem
soli,
zielem angielskim,
sokiem z cytryny i
listkiem laurowym. Do
wody wrzucamy partiami klopsy, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować około 5 minut. W taki sam sposób gotować kolejne porcje.
Marchewkę,
pietruszkę,
seler,
por pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć 15-20 minut. Do warzyw dodać pokrojony
czosnek,
pomidory i
wodę. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Dodać drobno pokrojone
zioła. Wrzucić wszystko do robota kuchennego albo blendera i zmiksować. Przerzucić z powrotem na patelnie, doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem jeśli jest zbyt gęste dodać
wody. Wymieszać i połączyć z klopsikami. Podawać z
makaronem.Sos można przechowywać w lodówce do 10 dni.