Wykonanie
Znakomity
bulion drobiowy, wymaga jedynie czasu, gdyż przygotowanie zabiera ładnych parę godzin. W nagrodę dostajemy, naprawdę esencjonalny
bulion, o pięknym kolorze. Do mojego, oprócz kurzych skrzydeł , trafiły kaczy korpus oraz szyja i skrzydełka z perliczki . Gdyby jeszcze ilość szuflad w zamrażarce była większa! Wspomagałam się przepisem z książki " Pasja smaku. Przepisy z restauracji Aubergine," Gordona Ramsay'a
składniki:ok 3 kg drobiowych części( skrzydełka kurze,korpusy, szyje z
kaczki, perliczki)2
marchewki3 - 4
pietruszki1 mały
seler lub 1/2 dużego2 duże
cebule3 -4
łodygi selera naciowego1 duży lub 2 mniejsze
pory1/2 główki
czosnkuziele angielskiepieprz cały
listki laurowegałązka
tymiankusólopcjonalnie pasta lub koncentrat z
pomidorów (tego drugiego raczej mniej)przygotowanieSkrzydła i pozostałe drobiowe kawałki umyć i osuszyć. Ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, lekko skropionej
oliwą.Można
mięso posmarować lekko pastą
pomidorową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok 40 min, aż
mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia odwrócić. Warzywa obrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia ( poza
porem), polać
oliwą , piec ok 15 - 20 minut , do lekkiego zrumienienia , można wstawić pod grill, trzeba wtedy uważać żeby się nie spaliły
Cebulę obrać z wierzchniej łupinki i dobrze opalić nad palnikiem . Mam płytę ceramiczną , kładę
cebulę bezpośrednio na płycie i czekam aż się mocno przypiecze.Podpieczone
mięso wrzucić do dużego garnka, zalać 5 litrami zimnej
wody , zagotować. Na ogół przepisy podają żeby
bulion w tym momencie odszumować , ja dawno przestałam to robić i nie sądzę aby miało to wpływ na smak
bulionu. Po zagotowaniu dorzucić podpieczone warzywa, dodać
por,
czosnek (1/2 główki, bez obierania) i pozostałe
przyprawy. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, bez pokrywki, przez ok 4 i 1/2 godziny.
Bulion ma tylko lekko "pyrkać "! pod koniec gotowania osolić do smaku. Odcedzić , wystudzić Przechowywać w lodówce do siedmiu dni ( co 2 - 3 dni podgotować przez 5 min) lub zamrozić