ßßß Cookit - przepis na Ziołowa pieczeń z indyka z komosą ryżową

Ziołowa pieczeń z indyka z komosą ryżową

nazwa

Wykonanie

Bardzo często zdarzy mi się ugotować za dużo ryżu lub kaszy. Zazwyczaj nadmiar zamrażam, aby później jeszcze je wykorzystać. Ostatnio zostało mi trochę komosy ryżowej, którą postanowiłam połączyć z delikatną, ziołową pieczenią z indyka. To jedno z łatwiejszych mięsnych dań, kluczowe jest tu jednak odpowiednie doprawienie mięsa. Podawać z pieczonymi warzywami i/lub zestawem surówek. Smacznego:)
500-600 g mielonego mięsa z indyka,
ok. 3/4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (u mnie ekologiczna komosa od Symbio),
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
skórka starta z dużej cytryny,
kilka czubatych łyżek bułki tartej,
duże jajko,
ok. 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
3-4 łyżki posiekanego koperku,
po płaskiej łyżce majeranku, suszonej bazylii, oregano i tymianku (może być mniej)
ok. łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu lub/i chili (lub do smaku)
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na małej ilości tłuszczu, ostudzić. Dokładnie połączyć wszystkie składniki pieczeni (dodając tyle bułki tartej, by całość była zwarta). Sprawdzić, czy całości nie potrzeba doprawić (warto usmażyć mały kotlecik na próbę). Masę mięsną przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki, piec w 180 stopniach ok. 40 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/12/zioowa-pieczen-z-indyka-z-komosa-ryzowa.html