Wykonanie
Sobota to jedyny dzień w tygodniu kiedy
mogę wypocząć i zrelaksować się. Właśnie w zeszły weekend wybrałem się w rodzinne strony a w sobotę relaksowałem się nad jeziorem łowiąc
ryby. Po długim oczekiwaniu w końcu złowiłem trzy piękne karasie, które dziś były moim obiadem.Karasia przyrządzałem pierwszy raz i dla mnie okazał się pyszną
rybą, zawierał bardzo mało ości i był soczysty.
Sok z cytryny i
tymianek nadały świetny smak i aromat całej potrawie.Teraz tylko czekam na kolejny weekend, kiedy
będę mógł znów jechać powędkować:)Składniki:- filet z karasia- litr
mleka 2%-
cebula- 4 ząbki
czosnku-
natka pietruszki- świeży
tymianek-
cytryna- 2 łyżeczki suszonej
bazylii- szczypta
soli- szczypta świeżo zmielonego
pieprzuPrzygotowanie:Karasia dokładnie myjemy i wkładamy do miski. Dodajemy obrany
czosnek oraz pokrojoną w plastry
cebulę, całość zalewamy
mlekiem i wkładamy do lodówki na 24 godzinyPo tym czasie wykładamy
rybę z
mleka na folię aluminiową. Do środka wkładamy
natkę pietruszki, plasterek
cytryny oraz 2 ząbki
czosnku. Zewnętrzną część
ryby obsypujemy
bazylią,
pieprzem oraz
solą.Polewamy
sokiem z pozostałej części
cytryny oraz dodajemy
tymianek. Całą
rybę zawijamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 40 minut.
