Wykonanie
Mam niewielki ogródek
ziołowy tuż przy tarasie. Czasami siadam na rozgrzanych deskach, bose stopy stawiam na trawie i dotykam moich
ziół -
mięty,
kolendry,
rozmarynu, który przezimował w domu, krzaczka
oregano i świeżego
majeranku. Kępy mechatej
szałwii rosną w następnym rzędzie,
czosnek niedźwiedzi już wytwarza nasiona, pachnie
melisa do lemoniady i kolorowe odmiany
bazylii - do pesto i caprese z
truskawkami i
chilli . Najbardziej jednak lubię
tymianek i w kąciku
ziołowym mam kilka jego odmian. Najpiękniejsza, najbardziej aromatyczna jest odmiana cytrynowa. Co chwila wymyślam dla niego nowe zastosowanie - świetnie uzupełnia smak kremowej zupy
porowo-ziemniaczanej z
łososiem ale także pysznej
konfitury morelowej, czy
sałaty z zielonych liści z pieczonymi
pomidorami i
truskawkami . Tak...
truskawki tymiankiem cytrynowym smakują wyjątkowo! Dziś zatem zielono żółte listki dodam do lekkiego sernika
truskawkowego z
rumem ...
Zabieram książkę i talerzyk z porcją sernika... na tarasie pachnie
truskawkami,
tymiankiem... chowam się w plecionej huśtawce i słuchając "Colors" Amosa Lee włączam moją chwilę relaksu ... klik i słuchaj...Pamiętam pewne moje urodziny, miałam wówczas niewiele lat. Wieczorem miały wpaść koleżanki, a z samego rana dostałam od rodziców chyba najwspanialszy prezent urodzinowy - koszyczek pachnących, czerwonych
truskawek. Nie byłoby w tym nic
dziwnego, gdyby nie dwie kwestie - była to połowa lat 80tych, a urodziny mam pod koniec października. Taki koszyk
truskawek, w czasach gdy pustki na półkach, był prawie zaczarowany. Już wtedy kręciłam się trochę po kuchni, piekłam ciasta, robiłam desery. Na widok
truskawek miałam gonitwę myśli - co pysznego z nich zrobić na wieczór? Mama podpowiadała
galaretkę z
truskawkami lub sernik na zimno, ale ja już wtedy bardzo nie lubiłam takich "serników", co to były na serkach homogenizowanych, a
galaretki owocowej wręcz nie znosiłam! Zakręciłam więc szybko klasyczny, ale ulubiony sernik "domek" - z
kakao,
herbatnikami i pyszną polewą.
Potem jeszcze dyżurną "zebrę" - ciasto w paski, z
olejem zamiast
masła, która była prosta i wówczas bardzo popularna. A
truskawki...
truskawki zjadłam sama - na świeżo, odrywając szypułki i oblizując czerwone od soku palce.... fajne miałam urodziny :)
Sernik jest bardzo
truskawkowy, przyjemnie chłodny i niezbyt słodki. Dzięki dodatkowi
rumu, ciasto smakuje zupełnie jak orzeźwiające
truskawkowe daiquiri... Chrupiący,
orzechowy spód bardzo dobrze komponuje się z delikatną warstwą
truskawkową. A na wierzchu lekki puszysty krem z kremówki i włoskiej
ricotty, mnóstwo
truskawek i aromatyczne listki
tymianku cytrynowego. Jeśli jednak ciasto będzie jedzone głównie przez dzieci, sugeruję pominięcie
rumu.100g pokruszonych pełnoziarnistych
herbatników maślanych30g
płatków owsianych30g
orzechów nerkowca30g
ciemnego muscovado50g stopionego
masła50ml
wody25g
żelatyny100g
śmietanki kremówki 30%250g lekkiego
sera twarogowego (używam President)70g
cukru pudru300g przecieru
truskawkowego (zmiksuj 330g
truskawek i przetrzyj przez gęste sito)40ml
rumu (do ciasta dla dzieci nie dodawać)100g
śmietany kremówki 30%łyżeczka
cukru pudru50g
ricotty50g domowego
dżemu truskawkowego150g świeżych
truskawekgałązki
tymianku cytrynowegoRozgrzej piekarnik do 180°C. Spód i boki tortownicy o średnicy ok 16/18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj razem
ciastka,
płatki,
orzechy i muscovado, dodaj rozpuszczone
masło, dokładnie wymieszaj i wyłóż masą spód tortownicy. Wstaw do piekarnika na ok 10 minut. Po podpieczeniu wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę zalej zimną
wodą, pozostaw do napęcznienia na ok 5 minut,
potem zagrzej mocno w mikrofali lub na małym ogniu, by się dokładnie rozpuściła.Przygotuj mus
truskawkowy - zmiksuj świeże
truskawki i przetrzyj przez gęste sito. Ubij
śmietanę kremówkę na sztywno. Wymieszaj
ser z musem
truskawkowym, dodaj
cukier i mieszaj aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania wlej
rum, ciepłą
żelatynę, a
potem porcjami dodaj ubitą
śmietanę. Wyłóż masę
truskawkową na zimny spód
herbatnikowy, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.Następnego dnia wymieszaj lekko podgrzany
dżem z
truskawkowy z połową
truskawek. Zdejmij obręcz z tortownicy i wyłóż ciasto na talerz lub paterę. Ubij
śmietanę kremówkę z pudrem, delikatnie wmieszaj
ricottę i wyłóż na sernik. Na wierzchu ułóż mnóstwo
truskawek (tych z
dżemem i bez), posyp listkami świeżego
tymianku cytrynowego lub
mięty. Smacznego :)