Wykonanie
pyszny sernik, który powstał na bazie wielu internetowych przepisów. robi się go stosunkowo szybko, a ten mus... same pyszności. a tło do zdjęć tworzą tulipany od pewnego kochanego pana! (:*)Wszystkie składniki podaję w proporcji na tortownicę o średnicy 28cm.Spód:250g
herbatników100g
masłaHerbatniki bardzo dokładnie pokruszyć (można to zrobić blenderem). Dodać do nich roztopione
masło, wymieszać dokładnie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią przygotowany spód i wsadzić do lodówki na ok. 15 minut.Masa:500 ml mocno schłodzonej
śmietany 30%1kg
sera twarogowego (użyłam
waniliowego z wiadereczka)6-7 łyżek
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone dokładnie w 1/3 szklanki gorącej
wodyŚmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Dodać
ser i szybko zamieszać. Pod koniec miksowania wlać szybko rozpuszczoną
żelatynę (konsystencja
żelatyny musi być lejąca, nie galaretowata) i zamieszać. Wylać masę na przygotowany spód i wsadzić przynajmniej na godzinę do lodówki.Mus
truskawkowy:500g
truskawek3 łyżki
cukru2
galaretki truskawkoweTruskawki zagotować wraz z
cukrem, zblenderować do gładkości. Do gotujących się
truskawek dodać
galaretki (proszek) i wymieszać. Ściągnąć z ognia i ostawić w chłodne miejsce. Kiedy mus zacznie tężeć, wyłożyć go na masę sernikową i odstawić do lodówki przynajmniej na 1-1,5 godziny.Smacznego! :)