ßßß
100g masłaMasa:1 szklanka mleka2 szklanki śmietany 30%70g białych pianek marshmallows2 łyżki cukru pudru5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątkuGalaretka:200-250g truskawek1 op. galaretki truskawkowej450 ml wodyPRZYGOTOWANIE
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Studzimy. Herbatniki mielimy/blendujemy na gładko i mieszamy z masłem. Wykładamy masę na dno 24cm tortownicy - dociskamy dłonią. Wkładamy do lodówki.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Mleko, śmietanę, pianki i cukier mieszamy w rondlu
i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia pianek - najlepiej mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki. Studzimy i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do stężenia do lodówki. W międzyczasie kroimy truskawki w plasterki, a galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ostudzoną galaretkę również wstawiamy do lodówki. Kiedy zacznie gęstnieć, rozkładamy na serniku truskawki i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.Smacznego :)



źródło inspiracji