Wykonanie
Bardzo smaczny, delikatny, rozpływający się w ustach sernik,idealny na letnie upały - piekarnik zbędny. Użyłam
truskawek ale idealne będą również
wiśnie,
maliny,
borówki czy
jagody.Składniki:600 g
serka homogenizowanego waniliowego (ja użyłam Danio)2 duże opakowania
herbatników200g
śmietany kremówki2 czubate łyżki
cukru pudru100g ulubionej
czekolady6 łyżeczek
żelatyny (plus ok.50 ml
wody)1/4 szklanki
mleka2 opakowania
galaretki truskawkowej (wiśniowej lub malinowej w zależności od użytych
owoców)pół kg
truskawekHerbatniki kruszymy na małe kawałeczki, wysypujemy do tortownicy (28 cm).
Czekoladę drobno siekamy i wsypujemy na pokruszone
herbatniki.
Serki miksujemy z
cukrem pudrem. Ubijamy
śmietanę, mieszamy delikatnie z
serkami.
Żelatynę mieszamy z
wodą i czekamy aż spęcznieje. Podgrzewamy ją z
mlekiem aż się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Letnie
mleko z
żelatyną wlewamy do masy serowej, mieszamy aż się połączy. Masę ostrożnie wylewamy do tortownicy. Na wierzch wykładamy umyte, pozbawione listków
truskawki. Wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej
wody. Lekko tężejącą wylewamy na sernik.Wstawiamy do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc.Smacznego!