ßßß
CIASTO Z KREMEM GRYSIKOWYM, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA)Trzy warstwy herbatników przełożone kremem na bazie kaszy manny, musem truskawkowym i galaretką z truskawkami - wspaniałe, proste i całkiem tanie ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem:) Proste w przygotowaniu, choć czasochłonne - trzeba trochę poczekać, aż kasza manna i mus truskawkowy ostygną, a potem poprzekładać kolejne warstwy. Ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu, kiedy herbatniki odpowiednio nasiąkną i całość idealnie się połączy. Ciasto kroi się rewelacyjnie, nie rozpada się, a smak jest cudowny - krem bardzo delikatny, mus nie za słodki, zaś galaretka i owoce nadają świeżości. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta z przepisu Kasi Guzik - w mojej, truskawkowej wersji - jest przepyszne!:)SKŁADNIKI NA KREM:1 szklanka (około 11 łyżek) kaszy manny1 litr mleka (użyłam 3,2 %)250 g miękkiego masła1 szklanka cukru pudru900 g truskawek (użyłam mrożonych - 2 opakowania)0,5 szklanki wody3/4 szklanki cukru (lub kilka łyżek więcej według uznania)7 łyżeczek żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wodyDODATKOWO:300 g herbatników (użyłam Petitki)200 g truskawek2 galaretki truskawkowe650 ml wrzątkuWYKONANIE:Truskawki (zamrożone) wrzuć do garnka, dolej 0,5 szklanki wody, cukier i zagotuj. Rozgnieć je widelcem lub rózgą kuchenną.Dodaj żelatynę rozpuszczoną we wrzątku, zamieszaj dokładnie. Odstaw mus do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki do zgęstnienia.KREM GRYSIKOWY:Mleko zagotuj w garnku z grubym dnem. Na wrzące mleko wsyp powoli kaszę mannę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj kaszę jeszcze 1-2 minuty nie zmniejszając ognia, aż bardzo mocno zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.Miękkie masło utrzyj na jasną, puszystą masę z cukrem pudrem.Dodaj do niego w kilku turach ostudzoną kaszę i zmiksuj na gładką masę.GALARETKA:Galaretki rozpuść w 650 ml wrzątku, odstaw do stężenia - galaretka ma być gęsta, ale nie całkowicie stężała.Truskawki pokrój na mniejsze kawałki.SKŁADANIE:Dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.Ułóż na nim pierwszą warstwę herbatników. Na to wyłóż połowę kremu grysikowego. Wyrównaj wierzch i wyłóż połowę musu truskawkowego, ponownie wyrównaj powierzchnię.Wyłóż kolejną warstwę herbatników. Na nią przełóż drugą cześć kremu grysikowego i również drugą musu truskawkowego.Przykryj ostatnią warstwą herbatników.Na górę wyłóż tężejącą galaretkę z pokrojonymi w kawałki truskawkami.Wsadź ciasto do lodówki na 1 2 godzin (całą noc). Ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po przyrządzeniu. Gotowe! Smacznego!
