ßßß
Kasza manna z truskawkami - koszmar dzieciństwa czy ulubiony podwieczorek? Macie okazję się przekonać ;-). Ciasto bez pieczenia, na ulubionych herbatnikach, z kremem z kaszy manny. Takim samym kremem, jak w znanej Wam stefance . Smaczne, szybkie, wygodne do krojenia, ładnie się prezentujące. Może okaże się Waszym tegorocznym truskawkowym hitem?Składniki:2 opakowania herbatników np. petitków1 litr mleka200 g masła1 szklanka cukru1 opakowanie cukru wanilinowego1 szklanka kaszy manny500 g truskawek2 opakowania galaretki truskawkowejGalaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do wystudzenia.Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.Zalać tężejącą galaretką.Uwaga: może się zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomoca malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki.Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.Smacznego :-).
Źródło przepisu - kuchniagw.blogspot.co.uk