ßßß
Składniki (na 4 porcje):12 łyżek (180 ml) kaszy manny błyskawicznej (użyłam Lubelli)¼ szklanki wody + ok. 1 szklanka wody z zalania manny1000 ml mleka1 płaska łyżeczka soli3 płaskie łyżeczki cukru2 łyżeczki masłacukier z naturalną wanilią lub cukier wanilinowyok. 500g truskawek + cukier do smakuWykonanie :Połowę truskawek miksujemy z cukrem (do smaku), a pozostałą część kroimy wzdłuż na ćwiartki.Na dno rondelka wlewamy ¼ szklanki wody. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko. W tym czasie kaszę manną zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż opadnie na dno naczynia. Zlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą , mieszamy, odstawiamy i zlewamy wodę do uzyskania objętości mieszaniny równej 400 ml. Do mleka dajemy 1 łyżeczkę soli i 3 łyżeczki cukru. Kaszę mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko stale mieszając, aby nie powstały grudki i aby nie przywarła do dna. Gotujemy ok. 3 minuty. Zestawiamy z ognia, dajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia się.Bezpośrednio po ugotowaniu rozlewamy do miseczek. Posypujemy do smaku cukrem z wanilią, dajemy kleksy zmiksowanych z cukrem truskawek. Dekorujemy ćwiartkami truskawek i listkami melisy.
Polecam również :W kuchni na wesoło :- Jesteś taki humorzasty, niekonsekwentny - narzeka żona do męża.- W poniedziałek chętnie jadłeś bób, we wtorek też, w środę i czwartek nie odmówiłeś.- A nagle w piątek nie chcesz jeść! Kto z tobą wytrzyma!