ßßß

Ten przepis dostałam jakiś czas temu od Eweliny (jej psi blog znajdziecie tutaj ). Jako, że nie mam złych wspomnień z dzieciństwa związanych z grysikiem, to koniecznie musiałam go wypróbować. Deser wykonuje się błyskawicznie (ogranicza nas jedynie tężenie galaretki) i jest pyszny! Czekam na sezon owocowy- na pewno z dodatkiem owoców będzie pysznie :)Oryginalnie w przepisie był dodatek kakao, ja pominęłam i dałam na wierzch galaretkęSKŁADNIKI:200g herbatników1 szklanka kaszy mannej1 szklanka cukru1 łyżka cukru waniliowego1 litr mleka100 g masła2 galaretkiFormę o wymiarach 32 x 28 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Galaretki rozpuścić w 800 ml wody, odstawić do wystudzenia.Dno formy wyłożyć szczelnie herbatnikami.Mleko zagotować w garnku z masłem i cukrem. Do gorącego mleka powoli wsypać kaszę, ciągle mieszając zagotować. Pogotować 2- 3 minuty do otrzymania gęstej kaszy. Wylać na herbatniki, wyrównać. Po ostygnięciu zalać tężejącą galaretką.Przechowywać w lodówce.