Wykonanie
Ten przepis dostałam jakiś czas temu od Eweliny (jej psi blog znajdziecie tutaj ). Jako, że nie mam złych wspomnień z dzieciństwa związanych z grysikiem, to koniecznie musiałam go wypróbować. Deser wykonuje się błyskawicznie (ogranicza nas jedynie tężenie
galaretki) i jest pyszny! Czekam na sezon
owocowy- na pewno z dodatkiem
owoców będzie pysznie :)Oryginalnie w przepisie był dodatek
kakao, ja pominęłam i dałam na wierzch
galaretkęSKŁADNIKI:200g
herbatników1 szklanka
kaszy mannej1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 litr
mleka100 g
masła2
galaretkiFormę o wymiarach 32 x 28 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Galaretki rozpuścić w 800 ml
wody, odstawić do wystudzenia.Dno formy wyłożyć szczelnie
herbatnikami.
Mleko zagotować w garnku z
masłem i
cukrem. Do gorącego
mleka powoli wsypać
kaszę, ciągle mieszając zagotować. Pogotować 2- 3 minuty do otrzymania gęstej
kaszy. Wylać na
herbatniki, wyrównać. Po ostygnięciu zalać tężejącą
galaretką.Przechowywać w lodówce.