Wykonanie
A`la torcik, który w pierwotnej wersji był
ciastem z
malinami ale obecnie sezon
truskawkowy to zdecydowałam się własnie na nie. Mrożone...tak użyłam mrożonych bo w moich sklepach jeszcze do niedawna można było kupić tylko te chemiczne a niestety nie mam gdzie kupić bezpośrednio z ekologicznej uprawy. Czekam na wakacje i
truskawki od mojej babci...najsmaczniejsze...., najaromatyczniejsze i.... bez chemii.Torcik sam w sobie jest prosty w wykonaniu. Składa się z produktów, które zazwyczaj mamy w domu lub możemy zakupić w najbliższym sklepie. Bardzo smaczny i orzeźwiający. Zmieniłam go delikatnie i zamiast
galaretki na wierzch dodałam ją do masy truskawkowej. Zamiast torcika można użyć innej formy nawet od babki i zrobić zwyczajnie ciasto. Przepis z bloga Gotuję bo lubię .

Ciasto robiłam z połowy porcji i tak też tutaj podaję. Jeśli chcecie zrobić większą porcję po prostu podwójcie ilość składników.Składniki :
herbatniki maślane ok 175 g ( użyłam okrągłych )Składniki na masę grysikową :4,5 łyżki
kaszy manny0,5 L
mleka125 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudruKaszę mannę wsypujemy do
mleka. Stawiamy na gaz i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kiedy
kasza zgęstnieje ( po ok 1 minucie ale ja gotowałam dłużej ) ściągamy z ognia. Na wierzch
kaszy manny kładziemy folię spożywczą tak aby dobrze do niej przylegała, pozostawiamy do ostygnięcia.
Galaretka truskawkowa :450-500 g
truskawek ( jak wcześniej
pisałam użyłam mrożonych )25 ml
wody75 g
cukru1,5 - 3 łyżeczki
żelatyny ( ilość
żelatyny będzie zależała od soczystości
owoców. Niżej w przepisie jest wszystko objaśnione )1 opakowanie
galaretki truskawkowej w proszku50-100 ml wrzątku
Truskawki,
cukier oraz 25 ml
wody przekładamy do garnka. Całość zagotowujemy i gotujemy ok 7 minut a następnie przecieramy
owoce prze sitko. 1,5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzątku dodajemy do
owoców, mieszamy odstawiamy. W osobnym naczyniu
galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i również dodajemy do
musu owocowego, mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mus powinien zacząć gęstnięć jeśli jednak tak się nie będzie działo jak w moim przypadku ze względu na dużą ilość soku z
owoców to mus ogrzewamy do temp. pokojowej, rozpuszczamy kolejne 1,5 łyżeczki
żelatyny w 50 ml wrzątku i mieszamy z musem. Dla przyśpieszenia tężenia włożyłam mus do lodówki, jednak wtedy trzeba go co chwilę kontrolować żeby nie zgęstniał za mocno w lodówce w misce.W tym czasie w misce ucieramy miękkie
masło z
cukrem pudrem na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy po łyżce masy grysikowej cały czas ucierając. Gotową odstawiamy.Następnie przechodzimy do składania ciasta. Tortownicę o średnicy 12 cm ( lub inną formę )wykładamy folią spożywczą lub dno folią a boki papierem do pieczenia jak u mnie. Na spodzie układamy
herbatniki. Na herbatnikach układamy równomiernie połowę masy grysikowej a następnie połowę musu
truskawkowego. Kolejno na mus
herbatniki, druga połową masy grysikowej a na to pozostały mus. Ciasto wkładamy do lodówki na noc aż stężeje.Smacznego :)