ßßß
Wiem jak bardzo lubicie przekładańce dlatego postanowiłam przygotować dla Was wyjątkowe ciasto bez użycia piekarnika :D Banalnie proste w przygotowaniu, szybie i ciekawe w wyglądzie. Bardzo apetycznie, lekkie, nie jest ciężkie chociaż masa jest maślana. Warstwy do siebie pasują i sprawiają że ciasto jest pyszne w swojej prostocie. Polecam czy to na zbliżające się komunie, imieniny czy tak podrostu do kawki.Składniki:Masa budyniowa:200 g masła temp. pokojowa120 g cukru pudru1 budyń śmietankowy (bez cukru)500 ml mlekaMasa truskawkowa:450g truskawek (mogą być mrożone)120g cukru trzcinowego50 ml wody2 łyżeczki agaru albo 4 łyżeczki żelatyny450 g herbatnikówBudyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przestudź do temp. pokojowej (możesz zrobić to dzień wcześniej). Utrzyj masło z cukrem a następnie dodawaj po łyżce budyniu. Ucieraj do skończenia się budyniu i połączenia się całości.Truskawki włóż do garnka, wlej wodę, wsyp cukier i duś na małym ogniu aż się rozpadną. Następnie zmiksuj na papkę. Wsyp agar albo żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Przestudź i poczekaj aż masa zacznie gęstnieć.Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Moja miała długość na 6 herbatników a szerokość na 3. Rozsmaruj połowę masy truskawkowej, przykryj herbatnikami. Na nich rozsmaruj większą część kremu budyniowego i przykryj ciastkiem. Na nim wyłóż pozostałą część masy truskawkowej, przykryj ciastkiem i posmaruj resztą kremu. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (herbatniki muszą mieć czas żeby zmięknąć).