Wykonanie
Lekki, orzeźwiający i bardzo łatwy w przygotowaniu – tak w
skrócie o dzisiejszym przepisie :)Jestem pod ogromnym wrażeniem tego ciasta, bo robi się je na prawdę bardzo prosto, a wygląda i smakuje świetnie.No i w końcu zalegające od dawna w szafce pianki, zyskały drugie życie ;)Składniki:Spód3 szklanki zmielonych ciastek/herbatnikówpół szklanki roztopionego
masłaMasa2 szklanki
śmietanki 30%szklanka
mleka2,5 łyżeczki
żelatynyłyżka
cukru pudruGalaretka1
galaretka truskawkowakilka
truskawek ( opcjonalnie )Przygotowanie:Zmielone ciastka/herbatniki ( u mnie mieszanka
ciastek i
herbatników ) łączymy z płynnym
masłem i mieszamy, najlepiej ręką, delikatnie zagniatając.
Ciastkami wykładamy dno tortownicy ( średnica 25cm ), dociskając dłonią, by utworzył się równy i gładki,
ciasteczkowy spód.Wkładamy do lodówki i zabieramy się za masę.Wszystkie składniki na masę umieszczamy w garnku i na małym ogniu, gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się pianek marshmallow.Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki, by gotowa masa nieco stężała.Tężejącą masę wylewamy na
ciasteczkowy spód i całość wkładamy do lodówki, na minimum godzinę.Jeżeli dodajemy
truskawki to układamy je na stężałą masę, pokrojone w plastry/połówki przed wylaniem
galaretki.
Galaretkę przygotowujemy wg. wskazówek na opakowaniu i zimną, tężejącą, wylewamy na sztywną już masę, tworząc ostatnią warstwę.I ponownie do lodówki.Kiedy
galaretka zastygnie całkowicie, ciasto jest gotowe do jedzenia :)





Zainspirowana tym przepisemKategorie: