ßßß Cookit - przepis na Daiquiri - zimny truskawkowy sernik z rumem, ricottą i cytrynowym tymiankiem

Daiquiri - zimny truskawkowy sernik z rumem, ricottą i cytrynowym tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Mam niewielki ogródek ziołowy tuż przy tarasie. Czasami siadam na rozgrzanych deskach, bose stopy stawiam na trawie i dotykam moich ziół - mięty, kolendry, rozmarynu, który przezimował w domu, krzaczka oregano i świeżego majeranku. Kępy mechatej szałwii rosną w następnym rzędzie, czosnek niedźwiedzi już wytwarza nasiona, pachnie melisa do lemoniady i kolorowe odmiany bazylii - do pesto i caprese z truskawkami i chilli . Najbardziej jednak lubię tymianek i w kąciku ziołowym mam kilka jego odmian. Najpiękniejsza, najbardziej aromatyczna jest odmiana cytrynowa. Co chwila wymyślam dla niego nowe zastosowanie - świetnie uzupełnia smak kremowej zupy porowo-ziemniaczanej z łososiem ale także pysznej konfitury morelowej, czy sałaty z zielonych liści z pieczonymi pomidorami i truskawkami . Tak... truskawki tymiankiem cytrynowym smakują wyjątkowo! Dziś zatem zielono żółte listki dodam do lekkiego sernika truskawkowego z rumem ...
Zabieram książkę i talerzyk z porcją sernika... na tarasie pachnie truskawkami, tymiankiem... chowam się w plecionej huśtawce i słuchając "Colors" Amosa Lee włączam moją chwilę relaksu ... klik i słuchaj...
Pamiętam pewne moje urodziny, miałam wówczas niewiele lat. Wieczorem miały wpaść koleżanki, a z samego rana dostałam od rodziców chyba najwspanialszy prezent urodzinowy - koszyczek pachnących, czerwonych truskawek. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie dwie kwestie - była to połowa lat 80tych, a urodziny mam pod koniec października. Taki koszyk truskawek, w czasach gdy pustki na półkach, był prawie zaczarowany. Już wtedy kręciłam się trochę po kuchni, piekłam ciasta, robiłam desery. Na widok truskawek miałam gonitwę myśli - co pysznego z nich zrobić na wieczór? Mama podpowiadała galaretkę z truskawkami lub sernik na zimno, ale ja już wtedy bardzo nie lubiłam takich "serników", co to były na serkach homogenizowanych, a galaretki owocowej wręcz nie znosiłam! Zakręciłam więc szybko klasyczny, ale ulubiony sernik "domek" - z kakao, herbatnikami i pyszną polewą. Potem jeszcze dyżurną "zebrę" - ciasto w paski, z olejem zamiast masła, która była prosta i wówczas bardzo popularna. A truskawki... truskawki zjadłam sama - na świeżo, odrywając szypułki i oblizując czerwone od soku palce.... fajne miałam urodziny :)
Sernik jest bardzo truskawkowy, przyjemnie chłodny i niezbyt słodki. Dzięki dodatkowi rumu, ciasto smakuje zupełnie jak orzeźwiające truskawkowe daiquiri... Chrupiący, orzechowy spód bardzo dobrze komponuje się z delikatną warstwą truskawkową. A na wierzchu lekki puszysty krem z kremówki i włoskiej ricotty, mnóstwo truskawek i aromatyczne listki tymianku cytrynowego. Jeśli jednak ciasto będzie jedzone głównie przez dzieci, sugeruję pominięcie rumu.
100g pokruszonych pełnoziarnistych herbatników maślanych
30g płatków owsianych
30g orzechów nerkowca
30g ciemnego muscovado
50g stopionego masła
50ml wody
25g żelatyny
100g śmietanki kremówki 30%
250g lekkiego sera twarogowego (używam President)
70g cukru pudru
300g przecieru truskawkowego (zmiksuj 330g truskawek i przetrzyj przez gęste sito)
40ml rumu (do ciasta dla dzieci nie dodawać)
100g śmietany kremówki 30%
łyżeczka cukru pudru
50g ricotty
50g domowego dżemu truskawkowego
150g świeżych truskawek
gałązki tymianku cytrynowego
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Spód i boki tortownicy o średnicy ok 16/18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj razem ciastka, płatki, orzechy i muscovado, dodaj rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj i wyłóż masą spód tortownicy. Wstaw do piekarnika na ok 10 minut. Po podpieczeniu wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę zalej zimną wodą, pozostaw do napęcznienia na ok 5 minut, potem zagrzej mocno w mikrofali lub na małym ogniu, by się dokładnie rozpuściła.
Przygotuj mus truskawkowy - zmiksuj świeże truskawki i przetrzyj przez gęste sito. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Wymieszaj ser z musem truskawkowym, dodaj cukier i mieszaj aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania wlej rum, ciepłą żelatynę, a potem porcjami dodaj ubitą śmietanę. Wyłóż masę truskawkową na zimny spód herbatnikowy, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia wymieszaj lekko podgrzany dżem z truskawkowy z połową truskawek. Zdejmij obręcz z tortownicy i wyłóż ciasto na talerz lub paterę. Ubij śmietanę kremówkę z pudrem, delikatnie wmieszaj ricottę i wyłóż na sernik. Na wierzchu ułóż mnóstwo truskawek (tych z dżemem i bez), posyp listkami świeżego tymianku cytrynowego lub mięty. Smacznego :)
Źródło:http://www.chillibite.pl/2011/06/daiquiri-zimny-truskawkowy-sernik-z.html